szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Homoki gyopár – a védett gyógynövény

Topor Erika, 2015. jún. 22.


Élénksárga virágú, ezüstös levelű gyógynövény, mely jellemzően a homokos talajok egyik lakójaként ismeretes. A hazánkban védett gyógynövény 5000 Ft eszmei értékű.

Homoki gyopár – a védett gyógynövény

Az őszirózsák családjába tartozó homoki szalmagyopár (Helichrysum arenarium) kb. 25-50 cm magasra nő, évelő gyógynövény. Fehéres gyapjas-mohos leveleiről könnyű megismerni, sárga fészekvirágzatában aranysárga kaszattermések fejlődnek. A fészekvirágzat majdnem gömbölyű, sátorozó tömött fürtöt alkotnak.

Hogy miért kedvelt gyógynövény?

A válasz a benne található hatóanyagokban rejlik. Arenolt, izoarenolt, és arenarin-komplexeket tartalmaz, mely mikroba- és gombaellenes hatású.  Ezeken kívül az epe elválasztását segítő kempferol és naringenin tartalom is található benne, mely segíti a hasnyálmirigy szekrécióját.

A máj méregtelenítő hatóanyaga a kvercetin szintén a szalmagyopár mellett szól. Görcsoldó hatásának köszönhetően már évszázadok óta használják, emésztési panaszok enyhítésére és bélrenyheség esetén is segítséget nyújt. Alacsony vérnyomás esetén, gyomorsavhiányban is alkalmazható.

Teája epére hat és vizelethajtó hatású. Különböző anyagcserezavarok esetén, sárgaság, reuma és ízületi bántalmak kezelésére is ajánlható. Ismert bélféregűző hatású.

Arenoltartalma miatt a kozmetikai ipar is kedveli: nem fájdalmas sebekre, gyulladás- és fertőzésgátló szerekbe alkalmazzák.

Figyelmeztetés: ismert epekövesség esetén ne alkalmazzuk, ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

Hol gyűjthető?

Mivel védett gyógynövény, így a szabad gyűjtése nem engedélyezett. Kertészetek polcain viszont már előforduló gyógynövény.

Kapcsolódó cikk: Kamilla vagy ebszékfű? Ismerd meg őket!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia