szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Húzzunk bele! Márciusi tennivalók

Sulyok Józsefné, 2015. márc. 27.


Legyünk nyugodtak, még nem késtünk el, hiszen az előttünk álló néhány, még márciusi napban bőven elvégezhetjük a következő feladatokat.

Húzzunk bele! Márciusi tennivalók
 • Az új ágyásfelületeket most lazítsuk fel, és a földbe dolgozzunk érett komposztot, amint a talaj kellőképpen felszáradt.
 • Az elvirágzott muskátlikat most vissza lehet vágni, és friss virágföldbe ültetni. Ősszel ismét virágozni fog.
 • Figyeljünk oda, hogy a szobanövények ne álljanak a hideg csempeburkolaton. A kislevelű fikusz például levélhullással reagál erre.
 • A karácsonyi kaktuszt keveset öntözzük. A vízadagot csak tavasszal növeljük meg, miután megjelentek az új hajtások.
 • A disznóbabot cserépben hajtassuk elő, így 3-4 hetes előnyhöz jutunk. A madársalátával és téli parajjal beültetett ágyásban lazítsuk fel a földet a sorok között.
 • A dombágyásra hordjunk érett komposztot, és dolgozzuk a felső földrétegbe. Az articsókát hajtassuk elő cserépben, meleg és világos helyen.
 • A sárga és őszibaracknál a korona alatt a mulcsréteget újítsuk fel. A korábbi beérés érdekében a rebarbara rügyeire borítsunk rá egy cserepet.
 • A gyümölcsfák törzséről távolítsuk el az enyvgyűrűket, és dobjuk el. A kérget drótkefével dörzsöljük le. A bogyós bokrok ritkító metszését a hónap elején el kell végezni.
 • A cserepes gyümölcsfákat két-háromévente ültessük át nagyobb edénybe, agyagos, enyhén savanyú földbe.
 • A márciusi vetési időszak előtt a régi vetőmag csírázóképességét ellenőrizzük próbacsíráztatással.
 • A kiültetett fuksziát a hónap elején vágjuk vissza kb. egyharmadára, ültessük át friss földbe, és tegyük világosabb, melegebb helyre (12-15 fok).
 • A rózsanád, kardvirág, dália gumóit ellenőrizzük le, hogy nem kezdtek-e penészedni, és a tároló-helyet rendszeresen szellőztessük.
 • A télikertben használjunk sárgalapot a kártevők leküzdésére. A szobanövények számára biztosítsunk kellőképpen magas páratartalmat. A barnuló levélszegélyek száraz levegőre utalnak.
 • Fagymentes időszakban elkezdhetjük az évelők tőosztását. Erre a műveletre alkalmas növények a nyáron és ősszel virágzó növények. A kora tavaszi időszaknak az az előnye, hogy az évelők csak most ébrednek, és az új hajtások még alig, vagy egyáltalán nem mutatkoznak. Ásóval ássuk körül a teljes gyökérlabdát. Miután a gyökér szabaddá vált, az évelőt felezzük meg vagy negyedeljük. Az egyes daraboknak kb. ökölnyi méretűnek kell lenniük ahhoz, hogy később jól fejlődjenek. Majd a szétszedett növényeket ültessük az új helyükre, a földet jól nyomkodjuk meg körülötte, és alaposan öntözzük meg, hogy a gyökér jól érintkezzen a talajjal.
 • A keleti hunyornak nemcsak a korai virága szép, hanem a télizöld lombja is. Az azonban már kevésbé vonzó, hogy a tél végén a leveleket gyakran barna foltok csúfítják el. Ezért a régi levélzetet még az első virágok megjelenése előtt távolítsuk el. Az előző évi leveleket egyenként vágjuk le tőből, különben véletlenül könnyen lecsípetjük az új levél és virághajtásokat is. Ennek a munkálatnak egyszerre két pozitív hozadéka is van: a levélfoltosság betegség nem terjed tovább, és a virágok jobban érvényesülnek.

Kapcsolódó cikk: Hasznos tanácsok metszéshez

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia