szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ide ültesd és virágözönre számíthatsz!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 07.


Azt hihetnénk, hogy hosszú évek tapasztalatának alapján már minden a kisujjunkban van az ültetéssel kapcsolatban. Pedig sokszor nem vesszük figyelembe, hogy mely növényünk szereti a kis cserepet, a kevésbé mélyre ültetést és az árnyékot. Fogadjuk meg a következőket és a miénk lesz a legszebb virágbirodalom!

Ide ültesd és virágözönre számíthatsz!

A növények elhelyezésénél az esztétikai szempontok mellett a növény igényeit, főleg a fényigényét kell szem előtt tartani. Egy-egy cserépnek akadhat helye alacsonyabb szekrényen, íróasztalon stb. ne zsúfoljuk össze őket, hogy egyedi szépségükben mutatkozhassanak.

Több cserepes növény elhelyezésére megfelelőek akár az asztalszerű, alacsonyabb virágtartók, akár a hagyományos virágállványok.

A futónövény cserepét elhelyezhetjük magasan lévő kis polcra, vagy falra erősített dróttartóra, ahol a növény a levegőben lógva terjeszkedhet. Az utóbbi esetében kerámia virágtartóba állítjuk a növényt.

A kúszókat ültethetjük kis ládába is, sorba egymás mellé, és a láda fölött, azzal azonos hosszúságú lécet szögezünk a falra, amibe egyenlő távolságra szögeket verünk. A szögekre kifeszített spárgára futtathatjuk a növényt.

Ha kevés a helyünk, a kúszónövényeket a cserépbe tűzött, magunk készítette vagy vásárolt műanyag létrákra csavarhatjuk körkörösen. A közismert viaszvirág, és a borostyán gyakori tartása ez.

A nagyobb növényeket állíthatjuk a földre is, természetesen úgy, hogy a forgalmat ne akadályozza.

Okvetlenül napos helyre kell kerülni a pozsgások, kaktuszok zömének, mert ezek árnyékban elvesztik jellegzetességüket. Ott fejlődnek szépen az ananászfélék is, a nyáron gazdagon virágzó viaszvirág, továbbá a törpe legyező és datolyapálma.

A déligyümölcsként vásárolt datolya magvából mi is nevelhetünk pálmát. A magot vetés előtt egy napig áztassuk vízbe, vagy reszeljük le a vastag kemény burkot. Ne várjunk gyors növekedést, 4-6 év is eltelik, amíg saját nevelésű pálmánk mutatós lesz.

A napot kedvelik, de világos helyiségben is szépen fejlődik a közismert aszparáguszok: a csöngő hajtású és a felfelé növő tollas lombozatú egyaránt. Érett magvaiból magunk is felnevelhetjük őket. A modern vonalú bútorokhoz jól illenek a szanzavéra különböző fajai, változatai. Mereven felfelé álló levelei szürkén csíkozottak. Szárazságkedvelők, a bő öntözés hatására a levelek elveszítik a tarkaságot, sőt elpusztulnak. A levelek feldarabolásával és sarjakról könnyen szaporíthatók otthon is. Világos helyiségen tarthatók az igénytelen sárkányfa-félék és közeli rokonaik, a változatos színben díszlő nagylevelű királybegónia.

A közkedvelt fikuszok a reggeli, délutáni nappal is beérik. Az elterjedt közönséges gumifa mellett említsük meg a kevésbé kényes lant alakú fikuszt. Különleges, széles sötétzöld, kissé hullámos leveleivel minden lakás díszére válik.

Északi fekvésű, világos lakásokban nevelhetünk rákvirágot, fehér pettyes levelű buzogányvirágot, vízipálmát. Mindháromnak, de különösen az utóbbinak a vízigénye nagy. Ablak közelébe helyezzük a filodendront, amit találóan könnyező pálmának is neveznek, mert az új levelek hozásakor egy-egy „könnycsepp” jelenik meg a levélszéleken.

Kevés fénnyel beéri a tenyérnyi nagy, arália. A lakás legkevésbé világos helyén tarthatunk kukoricalevelet. Tudnunk kell róla, hogy csak akkor fejlődik szépen, ha nincs mélyen a földben és aránylag kis cserépben van. Ilyen helyen nevelhetjük a páfrányokat is. A lakás száraz levegőjében a fényes levelű sarlós pajzsika, az íves széthajló, világoszöld levelű szobapáfrány és a felfelé törő szalagpáfrány lesz hosszú életű.

Kapcsolódó cikk:

Tényleg egészséges a búzakorpa? Csíráztass búzát!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia