szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Idegen kultúrák buktatói

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 08.


Sok csábító lakberendezési stílussal és lehetőséggel lehet találkozni az újságokban, és a boltokban is. sokan közülük nagyon is megfogják az ember fantáziáját, ami nem csoda, hiszen szépek, elegánsak, és különlegesek. A baj csak azzal van, hogy egy adott kultúrához tartoznak, ami sokszor azt is jelenti, hogy nálunk nem a legjobban használhatóak, a mi igényeinket nem ezek elégítik ki a legjobban.

Idegen kultúrák buktatói

A Távol-Kelet mesés bútorai

Hazánkban is igen sok híve van annak a lakberendezési stílusnak, ami az ősi japán hagyományokat tükrözi. A földön elhelyezett ülőpárnák, az alacsony asztalok, és a rizspapír ajtók akkor mutatnak legszebben, ha mind együtt vannak, és nagyon kényelmesek is, feltéve, ha egy tradicionális japán családhoz tartozunk. Ellenkező esetben lehetnek vele gondok. Például egy forró húslevest bajosan lehet az alacsony asztalkáról elfogyasztani, ahogyan a nagyszülőknek is gondot okozhat az ülőpárnák élvezete. Az ajtók átlátszósága igazából már nem gond, hiszen még némi misztikusságot is adnak, ám a hangszigetelés teljes hiánya már problémás lehet, arról nem is beszélve, hogy ezek a nyílászárók mekkora veszélynek vannak kitéve, ha a lakásban macska vagy kutya is tartózkodik.

XVI. Lajos és a kényelem

Bár a francia trón egyik meghatározó alakja igencsak kényes volt a tömör luxusra és kényelemre maga körül, az akkori időket megjelenítő bútorok ma már hagynak némi kívánnivalót maguk után. Igazán elegánsak, és kifinomult ízlésre is vallanak, ám a kényelem, és a luxus ebben az esetben nem feltétlenül járnak együtt. Ha az ember tökéletesen egyenes háttal, az etikett összes szabályát betartva ül rajtuk, akkor ugyan nem gémberedik el 20 perc alatt, de a kényelmesség még ekkor is igen messze áll ezektől a kanapéktól és fotelektől.

Marokkó lámpái

Igazán illusztris, és hangulatos fényforrások azok, amiket marokkóban fellelhetünk, illetve ilyen boltokban megvásárolhatunk. Méretük, és színes üvegeik odavonzzák az ember szemét, és nem is eresztik, hosszú ideig. Ha azonban kigyönyörködtük magunkat, akkor láthatjuk azt is, hogy ennyi fénynél egyszerűen lehetetlen elmosogatni, takarítani, vagy csak néhány sornál többet elolvasni. Az impozáns lámpák valóban szépségesek, de praktikum szempontjából biztosan megbuknának a vizsgán.

Tengerparti fehér

A tengerpart hangulatát megteremteni egy szobában elsődlegesen a színekkel lehet. A kék és a homokszín mellett a legfontosabb a fehér, ami megadja a kellő könnyedséget, és a szellős érzést. Ez pedig egészen addig gyönyörű, amíg nem vesszük használatba a teret, mert utána sajnos ez a kényes árnyalat egyre csak sötétebb lesz. A koszolódó bútorok pedig folyamatosan a takarítás hiányának látszatát keltik. Sajnos a hófehér kiegészítők extra takarítást és mosást is igényelnek, hogy valóban hangulatosak, ne pedig dugdosni valóak legyenek.

Észak puritán egyszerűsége

A dánok, a norvégok, vagy éppen a finnek számára is az egyik legvonzóbb berendezési irányzat a minimalista. Egyszerű, praktikus, és mutatós. Sajnos azonban ebben az esetben is csak addig igaz ez a tétel, amíg nem vesszük használatba a szobát. Amint ezt megtesszük, akkor bizony elől marad egy újság, egy pulóver, esetleg egy papucs, és máris oda az idill. A Minimalista irányzat alapfeltétele a rend, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Meg kell szokni, hogy mindent azonnal elpakolunk magunk után, és akkor megmarad az áhított hangulat ellenkező esetben otthonos keszekuszaság lesz úrrá a lakáson.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!