szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Idei divat a balkonon

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 18.


A balkonkertészkedés divatja évről évre változó, szinte nincs olyan erkély, amelyeket ne népesítenének be virágok, fűszerek, zöldségek. 

Idei divat a balkonon

Az átlagos balkon rendszerint elég kicsi, így ha az eredeti funkcióját megakarjuk őrizni, helytakarékosan kell kialakítani a veteményest.

Az egyik alapvető eljárás, hogy az erkélyen a virágládákat nem befelé, hanem kifelé fordítjuk, így egyáltalán nem vesznek el az erkély alapterületéből. Vigyázni kell az alapos rögzítésre, semmiképpen se essenek le az edények, mert sérüléseket, anyagi kárt okozhatnak.

Az erkély belső oldalára függesztett növénytartók is jól beválhatnak, és nagyon kevés helyet foglalnak el. Praktikusak a magasított ágyások, amelyek tulajdonképpen keskeny, de a megszokottnál jóval magasabb virágládák, így a kis erkélyen is megférnek.

A magasított ágyás előnye, hogy a növénygondozás kényelmesebben elvégezhető, az erkély pedig nem takarja el a jótékony napsugarakat, valamint az eszköz magassága miatt mélyre hatoló gyökerű termények, pl. a sárgarépa is nevelhető a balkonon. Minden erkélynek van fala, ezeket is kihasználhatjuk növénytartásra, az egyszerűbb megoldás pár kaspó fellógatása. De készíthetünk polcrendszert is, így a falfelület teljesen zöldbe borulhat.

Nem muszáj az erkélyt tartósan igénybe venni, pl. zöldségtermesztésre. A tavasz elején kialakíthatunk ideiglenes palántanevelőt, pl. egy pár cserép kihelyezésével. Majd amikor nyár közepére a növények letermettek, fel is számolhatjuk a termesztő-helyet, így a napsütéses hónapokra, pihenési célra, újra birtokba vehetjük erkélyünket.

Kis, szögletes erkélyre ne kör alakú edényeket, dézsákat használjunk, hanem szögletes virágládákat helyezzünk el a sarokba, így több területünk marad. Aki hosszabb távra tervez, készíthet kis méretű, emeletes sarokállványt, ami látványos. Ha megoldható, a balkon mennyezetéről lecsüngethetünk növényeket, melyeket számunkra megfelelő magasságra állíthatunk.

Minél kisebb a balkon, annál inkább törekedni kell a kis helyigényű növények nevelésére. Termesszünk mediterrán fűszernövényeket, pl. körömvirágot, kamillát, koktélparadicsomot vagy chili-paprikát. Dísznövényekből is választhatunk alacsonyabb növésű, kisméretű változatokat.

Kapcsolódó cikk: Gyöngyvessző minden mennyiségben

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!