szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Idei kedvencünk a lilabogyó

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 12.


A kertünkben messziről észrevehető bogyóival színfoltkén virít a lilabogyó. A magyar hivatalos neve Callicarpa. A görög eredetű megnevezés gyümölcsszépséget jelent, ami tökéletesen ráillik a növényre.

Idei kedvencünk a lilabogyó

Az ibolyaszínű bogyók, melyek télen díszítik a bokrot, cukorgyöngyökre emlékeztetnek. A csonthéjas gyümölcsöt nem ajánlatos megenni, mert kesernyés az íze és nagyobb mennyiségben fogyasztva mérgező is lehet. Ellenben a Beautyberry-nek, az amerikai lilabogyó terméséből készített lekvár, Amerika déli részén régi hagyománya van.

A gömbölyű gyümölcs a világos lilától a sötét ibolyakékig változó színben virít a kertjeinkben. A levágott ágak vázába téve is nagyon sokáig tartanak. A legjobban bevált kínai lilabogyó fajta a Profusion, amelyet a 19. század végén nemesítettek Hollandiában. A 2-3 méter magasra növő fajta amellett, hogy robusztus, vagyis a betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló, bőséges termést hoz.

Enyhén árnyékos vagy napsütötte helyen, humuszos, jó vízáteresztő képességű talajon érzi jól magát. Az telepítés után, az első teleken a fiatal növény lapos gyökérzetét mulcsolással kel megvédeni a hidegtől, amihez használhatunk szalmát, száraz falevelet vagy komposztot. A lilabogyó számára keressünk a kertben egy védett helyet, mert a hideg szelet nem jól tűri. Könnyen gondozható télállóbokor még az erős fagyok után is kihajtanak, ha a károsodott ágrészeket tavasszal visszavágjuk. Több metszést nem igényel, különben megfosztjuk a bokrot a gyönyörű bogyóktól, kivétel az Issai bíbor lilabogyó. Ültessünk több lilabogyó bokrot egymás mellé, így kölcsönös beporzás révén a gyümölcsdísz még bujább lesz.

Megfelelő kísérőkkel, pl. a tarka levelű magyallal, a szép lombszínnel rendelkező bokrokkal és fákkal társítva, télen még jobban érvényesül a lilabogyó. Ilyen pl. az ujjas juhar és a varázsmogyoró.

A borostyánszőlő fehéres színű bogyói szépek, de erélyes növésű futónövény számára a lilabogyó hosszú távon nem alkalmas támasznak. Helyette inkább olyan bokrokat válasszunk, mint pl. a berkenye vagy a dérbabér.

Mivel a lilabogyó viszonylag száraz, nem hullik le olyan hamar, a madarak is kevésbé szeretik, így gyakran akár a tél közepéig is agákon díszelegnek.

Ritkább szépségek: kertjeinkben leggyakrabban az eredetileg Kínából származó lilabogyóval találkozhatunk.

A japán lilabogyó fájából Távol-Keleten régebben szerszámnyelet és evőpálcikát készítettek. A fehér zsenge bogyók színe először rózsaszínűek, majd ibolyakékre változnak.

A bíbor lilabogyó terebélyesen elbokrosodó, lecsüngő növekedésével tűnik fel. Az Issai fajta mindössze 1,50 méter magasra nő, és jobban bírja a fagyot, mint ez a faj általában. Fiatalításként minden tavasszal vágjuk vissza, az egyéves ágakon virágzik és hoz termést.

A fehér termésű csodabogyó (a C. albibaccata) az aranysárga lomszínével és a világos termésével változatossá teszi a növénycsoportot. Ugyancsak fehér színű gyümölcsdísszel rendelkezik a (Leucocarpa), amely a japán lilabogyó egyik szelekciójával létrehozott fajtája.

Kapcsolódó cikk:

Egyél hagymát minden évszakban

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia