szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Igazi különlegességek a világból

Sulyok Józsefné, 2011. nov. 14.


A világ másik felén talán a mi sóskánkra húznák az orrukat, mi viszont sokszor arra csodálkozunk rá, hogy tőlünk távol élők mi mindent szeretnek és esznek meg.

Ismerjük meg, milyen növényt rejt Buddha keze, a Bűzbomba és a Pawpaw. A világ legnagyobb gyümölcse, a nálunk csak szobanövényként közkedvelt könnyező pálma termése?!

Igazi különlegességek a világból

Pawpaw banán

 

A növény Észak-Amerika mérsékelt égövi területeiről származik. A kontinentális klímához való alkalmazkodása mellett megjelenése és gyümölcsének egzotikus íze miatt a kedvencünk lehet.
Nálunk szinte ismeretlen pawpaw - Asimina triloba - gyümölcs íze semmihez sem hasonlítható, az első falat felejthetetlen élmény. Ha mégis mondani kellene rá valamit, akkor leginkább a mangóra emlékeztet bár karakteresen más. Éppen itt az ideje megbarátkoznunk a pawpaw-al mert könnyen lehet, hogy néhány évtized múlva Magyarországon is termesztik majd, hiszen klímánk alkalmas rá.

 

A világ legnagyobb gyümölcse a monstera

Jellegzetesen szabdalt, szépen díszítő levelei miatt szobanövényként tartjuk a könnyező pálmát, de eredeti hazájában, Mexikó déli részén és Panamában kulináris értéke is ismeretes.

 

A monstera igen erőteljes növekedésű trópusi növény, szív alakú leveleinek mérete gyakran az egyméteres átmérőt is meghaladja, így virágaik sem kicsik. Gyümölcsének beéréséhez több mint egy év szükséges, ezen idő alatt fogyasztása alatt magas oxálsav-tartalma miatt nem tanácsos, felmarja még a nyelőcsövet is.

 

A teljes érés nagy hirtelen következik be. A gigantikus gyümölcs hexagonális részekből összetevődő héja könnyen eltávolítható, íze az ananászéhoz hasonló. Kalóriatartalma alacsony, C-vitaminban, kalciumban viszont gazdag.

 

Buddha keze

 

Az eredetileg Indiában őshonos Buddha keze (Citrus medica sacrodactylis) nevű furcsa gyümölcs a citrusfélék családjába tartozik. Nevét termésének különleges alakjáról nyerte, amely kinyújtott, girbegurba ujjakhoz hasonlít. A termés nem ehető, viszont erős, átható, édes illata miatt a helyiek szívesen tartják a szobában. Van, ahol szent ereklyeként tisztelik.

 

Durián - Bűzbomba

 

A trópusi országokban élők egyik legkedveltebb csemegéje a durián. Sokan meg sem tudnak lenni nélküle, minden nap fogyasztják. A gond ezzel a szokással csak az, hogy az érett gyümölcs penetráns bűzt áraszt magából. Ám még ez sem rettenti vissza a durián hívőket.

 

Kis csomagokban akár a munkába is magukkal visznek egy-egy adagot a gyümölcs húsából. Nem éppen kellemes ilyen társaság mellett utazni, mondjuk egy tömött buszon, de a helyzet még rosszabb, ha egy repülőgép utasterébe kerül be egy gyümölcs. Épp ezért a legtöbb trópusi ország repterén hatalmas táblák hirdetik, hogy a gépre duriánt felvinni tilos!

 

A durián hatalmas, akár 35-40 méterre megnövő fákon terem. Maga a gyümölcs sem kicsi, darabonként 5-8 kg a súlya. A vastag, zöld terméshéj felületét tömötten elhelyezkedő, piramis alakú, szögletes tüskék borítják. Belül, a tokokban megülve több nagyméretű fényes mag található. Ezeket krémszínű, pudingpuhaságú állomány veszi körül. Ez az érdekes édeskés-rothadó szagú ehető rész. 
 

 

Kapcsolódó cikk:

Panelimádó virágok 

Trópusi növények a lakásban
Hozzászólások (1)

ilona vanik
2021. júl. 04. (520 napja)
1999-ben kóstoltam e gyümölcsöt Kínában, frissen nagyon finom, valóban olyan, mint a nagyon édes vanília puding.Nehéz felnyitni,mert rettentő szúrósak és erősek a kiálló tüskének nevezhető hegyei.


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia