Így bánj a céklával!
Sulyok Józsefné, 2013. nov. 10.
A méregtelenítő hatású cékla kiváló vitaminbomba az ínségesebb hideg hónapokban. Szerencsére bárki számára hozzáférhető szívbarát zöldségfélék közé tartozik és nagy előnye, hogy egész télen át kapható. Aki teheti, feltétlen ültessen a kertjébe!

Így szedjük fel a céklát és tároljuk!
A tárolható céklafajták nagyon lassan érnek. Legjobb olyan sokáig az ágyásban hagyni, ameddig csak lehetséges. A fagyot azonban nem tűrik. Ha lehűlés fenyeget, a termést fel kell szedni és be kell hordani. Ez olyankor is érvényes, ha a leveleken barna foltok mutatkoznak.
Így marad ropogós a gumó!
Vigyázzunk arra, hogy kihúzáskor vagy kiásáskor a gumó ne sérüljön meg. A sérült cékla mondhatni elvérzik, és a kifolyó nedvvel együtt elveszíti keménységét is, ezért gyorsan fel kell használni. Ellenben az egészséges, sérülés nélküli gumók párás levegőjű, sötét helyen egészen tavaszig tárolhatók.
A céklát minél kevesebb földdel, száraz időben szedjük fel, így elkerülhetjük a földes ízt. A levélszárakat vágjuk le 1-2 cm-rel a tő fölött, és a gumókat halmozzuk fel nedves (nem vizes) homokkal megtöltött nagy műanyag ládákban. Az ideális telelőhőmérséklet 1-5 fok. Gyakran alkalmasabbnak bizonyul a fedett balkonon tárolni a céklát, mint a túl meleg pincében. Ebben az esetben azonban a ládát t takarjuk le hőszigetelő hungarocell lemezzel.
Céklás tippek:
- Friss zöld levelei is fogyaszthatók, édeskés ízűek. Zöldséglevesbe, salátába, szendvicskrémbe zöldfűszerként használhatjuk.
- A nyers céklát reszeljük bele a burgonyakrém levesbe, amit szerecsendióval, petrezselyemmel, borssal ízesítettünk. Dekorációnak és levesbetétként is kiváló, szervezetünkre gyakorolt jótékony hatásáról nem is beszélve.
- Köretként is elkészíthetjük, tetszés szerinti rendelkezésünkre álló zöldségekkel megsütjük, fűszerezéskor használjunk sok zsályát.
- Meghűléses, torokfájós állapotokban a nyersen lereszelt céklát keverjük össze mézzel és friss citromlével, majd kanalazzunk el naponta 1-1- fejet így elkészítve. Természetes immunerősítőként hatnak szervezetünkre, elősegítve a mielőbbi felgyógyulást.
Kapcsolódó cikk:
Miért jó a cékla? - Recepttel és Videóval
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14