szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így bánjunk ügyesen a feketével!

Scheftsik Tamás, 2014. ápr. 22.


A fekete egy örök divatszín. Szeretjük, mert slankít, mert elegáns, és mert mindenhez passzol. A lakberendezésben azonban nagyon óvatosan kell vele bánni. A fekete markáns árnyalat, ennélfogva könnyen áteshetünk a ló túloldalára, és az összhatás a kellemes helyett a rémálom kategóriába fog csúszni.

Így bánjunk ügyesen a feketével!
Kép: www.download3dhouse.com

Falak

A falak esetében – főleg a hazai apró lakásokat tekintve – nem szerencsés választás a fekete. Ha mégis ragaszkodunk ehhez a színhez, akkor viszont be kell tartani egy – két szabályt. Ezek közül az egyik legfontosabb a tér megléte. Csak olyan helyiségben alkalmazzuk az árnyalatot, ahol van elegendő tér erre. Ellenkező esetben az összhatás egy sötét luk lesz. Apropó sötét: szintén elengedhetetlen a megfelelő fényforrások – ablakok és lámpák – megléte egy fekete falú szobában.

Hogy a temetői hangulatot elűzzük az ilyen árnyalatú falakhoz vidám, és harsány színeket érdemes társítani, valamint természetesen a fekete ellenpólusát, a fehéret. Ennek a tiszta árnyalatnak az alkalmazásával különösen elegáns hatást érhetünk el, de még ekkor is érdemes más színeket csempészni a képbe. Ilyenkor a hangulatigénytől függően jöhetnek a világos zöld árnyalatok, sárgával és naranccsal a nappaliba, vörös és harsány piros a hálóba, vagy éppen fehér, és ezüst a fürdőszobába.

Bútorok

Ebben az esetben már megengedőbbek lehetünk. Egy jól megválasztott fekete kanapé, vagy egy dohányzóasztal a szoba fókuszpontja lehet, igazi díszként kiemelve a helyiség adottságait. Ugyanakkor, ha túl nagy bútorokat választunk ebben a színben – például egy hatalmas ruhásszekrényt -, akkor az, akár egy középkori marcona alabárdos, fölénk magasodva nyomasztja majd a mindennapjainkat.

A kisebb bútorok esetében azonban a fekete szín eleganciát és letisztultságot sugároz, és itt is ki lehet használni a már említett tulajdonságát: minden szín megy hozzá. Ha virágot tartunk rajta, akkor is tökéletes, hiszen erős kontrasztot ad az életteli színekkel, de ha dísztárgyakat teszünk rá, azokat is szépen kihangsúlyozza.

Kiegészítők

Itt kapjuk meg az igazi szabadságot. A kiegészítők között nem csak találunk, hanem észrevehetően sok darabot lelhetünk fel ebben a színben. A kisebb tárgyakon, lámpákon, díszeken ugyanis a fekete nem, hogy nem nyomasztó, hanem egyenesen különleges hatást eredményez. Főleg, ha olyan árnyalatokkal kombináljuk, amiket , például a falon alkalmazva, elképesztő mellényúlásként is értelmezhetnénk. A kisebb tárgyakon azonban a fekete és az arany, szürke, barna és sötétkék is nagyon mutatós lehet.

A textileg tekintetében megint érdemes egy kicsit óvatosnak lenni. Egy fekete szőnyeg elsőre mutatós, de összehúzza a teret, és nagyon uralkodik az összképen. Az ilyen kiegészítőhöz érdemes hangsúlyos bútorokat, és színes párnákat kapcsolni, hogy ellensúlyozzuk a hatását. Függönyök esetében is hasonló a helyzet: mivel a fekete teljesen lezárja a fényt, így inkább mellőzzük a sűrű szövésűek esetében. Viszont egy könnyed organza már mutatós lehet fekete árnyalatban is, természetesen színes környezettel kombinálva.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!