szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így barátkozz a korillával!

Szépzöld, 2015. márc. 28.


Egy pár éve termelem ezt a növényt, amit lugas paprikának is hívnak, és mondhatnám semmi nehézség nem volt a megtartásban. Igazi trópusi növény, de minden probléma nélkül ültethető hazánkban is.

Így barátkozz a korillával!

A magvakat április elején vessük nagy tejfeles pohárba. Öt magot tegyünk bele, négyet a szélekre, egyet a közepére. Helyezzük, világos, meleg, napos helyre és nemsokára megjelennek a csíranövények. Május közepén, amikor már elmúlnak a fagyok, ültessük ki a szabadba, olyan helyre, ahol tud terjeszkedni, mert ha sikerült félárnyékos helyre palántálni, akkor hamarosan akár öt méterre is felfut.

Kis apró sárga virágai után, július végén jelennek meg a paprikaszerű termések. Azokat, ha nem magra termesztjük, akkor 2-3 cm nagyságban kell leszedni, mert később kevésbé finom. Érdemes kerítésre futtatni vagy uborkahálóra. A tartó szerkezetet meg kell erősíteni, mert a nagy zöld tömeg könnyen elhúzza az egészet. Magra termelve, október végén szedjük, amikor már fehér színű a termés. Rendkívül bőtermő.

A Cyclanthera pedata nem szereti a perzselő napot, a vizet meghálálja, de ne öntözzük túl. Gyökereket takarjuk komposzttal, hogy ne tudjon kiszáradni a talaj. Nem kellett permeteznem, mert semmiféle kártevőt nem vettem észtre.

A hajtásának csúcsából és leveleiből levest vagy főzeléket főznek, terméséből savanyúságot készítenek. A belsejét lehet tölteni, mint a paprikát. Mi pároljuk különböző zöldségekkel. Mivel könnyen átveszi a fűszerek ízét, így egy kellemes ropogós állagú ételt lehet készíteni. Gyakran használják arab ételekhez is. Paradicsommal, valamint időszerű zöldségnövényekkel párosítva igazi íz-kavalkádot kapunk.

Csökkenti a koleszterinszínt, vércukorszintet és a vérnyomást is. Gyulladást csökkentő hatása is van, csillapítja a fájdalmat, vizelethajtó tulajdonsága is ismert.

Recept tipp! Korilla ecetben

A korillákat jól megmossuk, a terméskocsányt kivágjuk, hogy a magház is kivehető legyen. Így az ecetes lé belülre is bejut. Hígított ecetet sóval, cukorral, egész borssal felforralunk. Ha kihűlt a korillákat üvegekbe tesszük és ráöntjük a levet. Mellé tehetünk tormát, vagy félbevágott cseresznyepaprikát és az üveg tetejét lefedjük. Amennyiben a lé csökken, töltsünk még hozzá. Lehetőleg hűtőben tároljuk és 2-3 hét alatt fogyasszuk el.

 

Kapcsolódó cikk: Korilla az elrejtett zöldség
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia