szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így ehetünk egészséges zöldséget!

Sulyok Józsefné, 2014. dec. 18.


A zöldségek minden időben részei voltak az ember étkezésének. Több, kevesebb változatossággal az idők folyamán akár gyökérfélék, vad füvek vagy gazdag konyhakertekből kiemelve helyet találtak étkezéseinknél, asztalunknál.

Így ehetünk egészséges zöldséget!

Igaz, hogy a zöldségfélék, főzelékek szeretete nagyon megoszló, de fogyasztásuk egyértelműen fejlődésünk és egészségünk megőrzéséhez nélkülözhetetlen. De ne essünk abba a kísértésbe, hogy vegetáriánussá váljunk, mert ez az egyoldalú táplálkozás a tudomány mai állása szerint igen súlyos egészségkárosodáshoz vezethet.

Bár az egészséges, kiegyensúlyozott étrend megköveteli a változatosságot, illatokba, formákban és színekben, napjainkban össze kell kötni a kellemest a hasznossal. A rendelkezésre álló zöldségfajták elég változatosak ahhoz, hogy az évszak függvényében minden igényt és ízlést kielégítsenek.

Természetesen itt a friss zöldségekről beszélünk. Hisz semmi nem akadályoz minket abban, hogy egy hirtelen feltámadt vágynak engedelmeskedve, vagy különleges alkalommal ne használhassunk mélyhűtött zöldséget vagy konzervet, bár ezek a termékek nem egészen ugyanolyan ízűek.

Mindenesetre hasznosabb jó körülmények között mélyhűtött zöldségeket fogyasztani, melyek a vitaminokat részben megőrzik, mint fonnyadt zöldségeket, melynek sem íze, sem diétikus értéke már nincs.

Nem lehet elég gyakran elismételni, hogy a zöldség frissessége értékének alapvető feltétele ugyan, néhány fontos szabályt azonban okvetlenül be kell tartanunk: fényszegény és hűvös környezetben tartani felhasználásig, rövid ideig tartó alapos mosást eszközölni előzetes áztatás nélkül, elkerülni, ha csak lehetséges a vízben való főzést, mely oldja az ásványi sókat és vitaminokat és kiküszöbölni a fölösleges ideig tartó főzést.

A zöldségek fontos elemeket tartalmaznak: nyomelemeket, ásványi sókat, vitaminokat. Azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül a növényi rostokat, melyek létfontosságúak az emésztés szempontjából, a fehérjéket, a zsírokat, cukrokat sem.

Akárhogy is van, telik múlik az idő. Változnak a divatok, váltják egymást az időszakok és akár új, akár hagyományos konyhát vezetünk, kedvenc zöldségeink változatlanul helytállnak ízeikkel, színeikkel örömet okoznak, pompájukkal díszítik ételeinket.

Kapcsolódó cikk:

Készíts fogkrémet és szájvizet házilag!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!