szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így élhetünk békében a méhekkel!

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 25.


Ősünk mintegy húszezer évvel ezelőtt már ismerte, fogyasztotta a mézet. Ezt egy spanyolországi barlangban talált rajz bizonyítja.

Így élhetünk békében a méhekkel!

Két emberi alakot ábrázol, amint éppen a méhek otthonát igyekeznek kifosztani, amit a méhek serege vesz körül. Bár évezredek óta kapcsolatunk van a méhekkel, de az átlagember keveset tud erről a rovarról. Az ember elsősorban azokat a rovarokat ismeri, melyekkel otthonában, annak közelében találkozik.

A méhekkel szembeni ellenszenv oka, a méh fullánkja, amelyet az ember ellen is használ. Sok rémhírről hallunk, olvashatunk, ezeknek a híreknek a megalapozottsága nem vitatható. Ennek ellenére semmi okunk nincs rá, hogy a méhektől féljünk. A félelmetesnek mondó hírek olyan méhekhez kapcsolódnak, amely két egymástól távol, Afrikában, illetve Dél-Amerikában élő fajta kereszteződéséből jött létre. Attól nem kell tartani, hogy ez a fajta eljusson hozzánk, ez a méh nem azonos a mienkkel. A méhfajták támadó hajlama nem egyforma. Vannak idegesebb, nyugodtabb, békés természetű fajták. A mienk az utóbbiak közé tartozik. Többedmagával csak rendkívüli esetekben és szinte kizárólag otthona közvetlen közelében támad. Lakásától távol még egymagában is csak kivételesen szúr. Főleg akkor, ha alacsonyan repülve nekiütközik az embernek. A szúrás veszélye növekszik, ha az ember ruhája alá kerül, vagy a hajába gabalyodik. Ilyenkor ijedtében, kétségbeesésében szúr.

Nem kell félni a közelünkben gyűjtögető méhektől. Ha munkájában nem zavarjuk, szinte észre sem vesz bennünket. Gondoljunk az utcai virágárusok csokrain gyakran gyűjtögető méhekre, nyugodtan dolgoznak az embertömegben, a virágon kívül mással nem törődnek. Azt viszont természetesnek kell tekintenünk, ha a méhet véletlenül csokornézegetés közben megszorítjuk, a szúrást nem kerülhetjük el. Hasonló a helyzet, ha a gyepszőnyegben viruló százszorszépen gyűjtögető méhekre mezítelen lábban rálépünk, vagy szedés közben megszorítjuk.
Igen sokan félnek ettől a kis rovartól.

Vannak, akiket egyetlen méh megpillantása nagyon megrettent. Ezek főként olyan személyek, akik a méhet, méhszúrást csak hírből ismerik, amik gyakran túlzóak. Érthető, ha a méhektől távol álló emberek csodálkozva nézik a méheik között gyakran minden védőfelszerelés nélkül dolgozó méhészt. Még inkább meglepődnek, ha egy-két szúrás sem zökkenti őket a nyugalomból, a fullánk eltávolítása után zavartalanul dolgozik tovább. Azt is nehezen értik meg, hogy a méhész testén, a szúrásnak semmi nyoma nem marad.
A szúrás után piros folt, daganat, viszketés tapasztalható, amik egy idő után nyomtalanul eltűnnek. Aki becsüli a méheket, az kevés kivétellel nem retteg tőlük. Az nem fél tőlük, akik tudják, hogy koránt sem olyan veszélyesek, ahogyan sokan mondják és hiszik.

Méhészettel régen kizárólag azok kezdtek el foglalkozni, akiket a méhek érdekeltek. Akikben nem volt olyan erős méhek iránti érdeklődés, hogy kedvükért a szúrásokat is elviseljék, az vagy hamar túladott a méheken, vagy csak méhtartó maradt. A méhekkel való törődés, munka a méhész számára élvezetes. A méhész és a méh közötti kapcsolat mindig több mint egyéb más háziállattal. Az elpusztult méhekre akár egyed, akár egész családról legyen szó, a méhész soha nem mondja, hogy megdöglött. Az elmúlást, elpusztult, stb. szavakat használja.

Az elpusztult méh teteme nem dög, hanem hulla. Akik úgy indulnak neki, hogy nincs vonzódása a méhek iránt, csupán anyagi haszna miatt akar a méhekkel foglalkozni, az nem lesz tartós kapcsolat, hamarosan megunják a méhekkel való foglalkozást. Mások megtartják a méheket, érzelmileg azonban sohasem válnak igazi méhészekké. Az eredménytelen éveket, szúrásokat sokkal nehezebben viselik el, mint azok, akik a méhekhez érzelmileg is kötődnek.

Kapcsolódó cikk:

Méhek, a profi hőtermelők
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia