szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nyerj teret aprócska otthonodban!

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 31.


Amikor egy alapvetően kicsi lakás berendezését kell megoldani, akkor nagy gondban van az ember. Hiába ismer egy rakás olyan tippet, amivel optikailag nyújthatja a helyet, attól még sajnos nem fog beférni a nagyobb kanapé, esetleg egy plusz szekrény.

 

Nyerj teret aprócska otthonodban!

Azok is nagyot csalódnak, akik azt gondolják, hogy egy kisebb teret berendezni olcsóbb. Bár logikusnak tűnhet, sajnos a valóságban sokszor kénytelenek vagyunk asztalos segítségét is kérni, ami viszont egyértelműen drágítja a lehetőségeket. Esetleg térdig elkoptatjuk a lábunkat, amíg megtaláljuk azokat a darabokat, amik éppen oda passzolnak, ahova mi szeretnénk. Mielőtt azonban nekiállnánk a sétának, vagy a fűrészelésnek, nem árt, ha egy-két alap elképzeléssel tisztában vagyunk.

Konyhaétkező

Az, hogy a lakásunk igazából akkora, mint egy szoba, nem befolyásolja azt, hogy mire is van szükségünk. Egy picike térben is kelleni fog egy főzőfülke, és nem árt egy asztalra hasonlító tárgyat is beszerezni. Lehet, hogy elsőre úgy gondoljuk, hogy nem lesz rá szükség, de gyorsan ré fogunk jönni az ellenkezőjére. Ilyenkor a legpraktikusabb megoldás, ha a konyha részévé tesszük az étkezőt.

Most nem arról van szó, hogy egy légtérbe kerülnek, hanem a valódi összeépítésről. Ezt úgy érhetjük el, ha a konyhapultot gondoljuk újra. Egy jól elrendezett konyhának ugyanis lesz olyan részlete, ahol a pult mellé két bárszék is elfér, így egy valamirevaló vacsorát már el tudunk fogyasztani. Ehhez azonban fontos, hogy bár kényszermegoldás, de ne garasoskodjunk. Ha a székek nem kényelmesek, vagy a pult nem elég nagy, akkor sohasem fogjuk használni, és csak a helyet foglalja, ami pedig kész pénzkidobás a részünkről.

Magasság

Az aprócska lakások jellemzően nem az újépítésű ingatlanokban találhatóak. Rendszerint 50 évnél idősebb társasházakban, a belvárosban találhatunk ilyeneket. Ezeknek a tereknek pedig közös – és igen jó – tulajdonsága a hatalmas belmagasság. Két külön szintre ugyan nem tudjuk bontani a teret, de egy alvógaléria tökéletesen kivitelezhető, hiszen amúgy is az ágy az egyik legtöbb helyet elfoglaló bútor.

Bár ez nem olcsó mulatság, de valóban hatékony, és rengeteg helyet biztosít nekünk, hiszen az ágy alatt elfér akár a konyhaétkező is, de a nappalinak is tökéletesen megfelel. akkor se csüggedjünk, ha a magasság nem teszi lehetővé ezt a megoldást. Tárolók akkor is kerülhetnek a plafon közelébe, így a mozgásterünk megnőhet, hiszen a bőröndök, téli ruhák, vagy fölös edények itt kaphatnak helyet.

Kompakt bútorok

A kicsi lakásban nem lehetünk nagyon válogatósak. Ha a lehetőségeink korlátozottak, azaz sehogy sem tudunk plusz teret nyerni, akkor a bútorokkal kell ügyesen bánni. Ilyenkor jönnek a behajtom, széthajtom, elfordítom, felcsukom, lehúzom, betolom, összecsatolom megoldások. Az ilyen darabok sajnos borsos árral is rendelkeznek, de ha azt szeretnénk, hogy a lapjával közlekedés helyett egy élhető terünk legyen, akkor vennünk kell egy nagy levegőt, és a zsebünkbe kell nyúlni. Adott esetben a lakás is könnyebben eladható, illetve kiadható, ha a potenciális új lakó azt látja, hogy 20-30 négyzetméteren is lehet kényelmesen, vidáman és praktikusan élni.

Kapcsolódó cikk:

Döbbenetes színek a lakásban

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia