szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így gondozd, és nem hagynak cserben a pozsgások!

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 13.


Vannak olyan növények, amelyek a lakásban csak tengődnek, és végül elpusztulnak. Ennek több oka is lehet, többek között a hozzá nem értés. Kényelmi szempontból is indokolt, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek nem kívánnak különösebb gondozást.

Így gondozd, és nem hagynak cserben a pozsgások!

A pozsgás növényeink rendkívül fényigényesek, szárrészei fény nélkül megnyúlnak, és az eredeti színűket, formájukat nem nyerik többé vissza. A megnyúlt részek szilárdsága is megváltozik, szerkezetük lazává válnak. Az a jó, ha a lakásban oldalról, az ablak felől kapják a megvilágítást, a szabadban felülről éri őket a fény.

A növények fényigénye különböző. Vannak olyanok, amelyek a tűző napfényben érzik jól magukat, mások ilyen esetben égési sérülést szenvednek, esetleg el is pusztulnak, ezért a szórt fény a legkedvezőbb számukra.

A növényeket fokozatosan szoktassuk a napfényhez, eleinte árnyékban, majd félárnyékban kell tartani őket és csak azután tegyük a napsütötte helyre. A pozsgások java része jól érzi magát a tűző, napos közegben. A növények téli elhelyezése ad inkább aggodalomra okot. A megoldás az, ha világos helyre tesszük, például az ablakpárkányra, két ablak közzé.

A pozsgások megfelelő hőmérsékletet igényelnek. Télen legkedvezőbb számukra 7-11 fokos helyiség, a páratartalom 70-80 fokos. A helyiség azonban soha ne legyen 6 foknál hidegebb és 15 foknál melegebb. Ebben az időszakban a növények pihennek, de a melegebben teleltetett növények hozzák a hajtásokat és ez nem jó a növény számra. A melegebb szobában a földje is könnyen kiszárad, ezért több vizet kívánnak, viszont télen minimálisra korlátozzuk az öntözést. A téli időszakra a növények gondoskodtak magukról, vagyis feltöltötték sejtjeiket, telitetté váltak.

Az alacsony hőmérsékleten tartott növények nem igényelnek sok vizet. Akkor cselekszünk helyesen, ha a pozsgások öntözését, a vízmennyiséget már szeptembertől kezdve csökkentjük.

A nyáron szabadban tartott növényeinket októberben, esetleg november elején vigyük be a lakásba, a nagyobb növényeket a pincében is teleltethetjük. Itt gondoskodjunk a szellőztetésről, a pince páratartalma megfelelő, a növényeket nem kell öntözni.

A pozsgások talajban nem igényes növények. Megfelelő számukra a jó vízáteresztő, mérsékelten kötött, meszet tartalmazó talaj. A fán élő pozsgások kivételével nem igényelnek túl nagy humusztartalmú talajt.

A kertészetekben többféle talaj szerezhető be, jó a melegágyból kikerült érett föld is. Ügyeljünk, hogy a pozsgásoknak szánt talajban ne legyen rothadásban levő szerves anyag. Ha lombföldet használunk, ellenőrizzük a megfelelő érettséget, legértékesebb a bükkfa lombja, de jó a különböző tölgyfafajok lombja is. A frissen szedett nyirkos avarral többet ártunk, mint használunk.

Nem árulunk el titkot azzal, hogyha erőteljes növekedésű növényt akarunk nevelni, gondoskodnunk kell a megfelelő tápanyag utánpótlásról.

Forrás: N. Szentirmai Teréz - Pozsgás növények
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia