szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így játssz a fénnyel a gyerekszobában!

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 24.


A gyerekek szobájának kialakítás mindig különleges figyelmet kap a szülőktől. Hiszen ez a helyiség nem csak egy szoba, hanem csemetéjük fejlődésének színtere, így fontos, hogy mit és hova tesznek benne. Nincs ez másként a lámpákkal sem, így mielőtt berendeznénk a szobát, vagy átalakítanánk a már meglévőt, gondoljuk végig, hogy mit is szeretnénk mi, illetve a lurkók.

Így játssz a fénnyel a gyerekszobában!
Kép: www.lushome.com

Fényerősség

Hogy kell-e erős fényű lámpa a gyerekszobába? Igen. Hogy mindnek annak kell-e lennie? Ez viszont egyáltalán nem fontos. A gyerkőcök birodalmában a világítás fontos szerepet tölt be, akárcsak a lakás többi pontján. Itt azonban nagyjából azok a szabályok érvényesek, mint egy dolgozószobában, vagyis ahhoz, hogy a szemük ne károsodjon, kell az erős fény is, de persze csak mértékkel. Természetesen az sem mindegy, hogy a lurkó milyen idős. Amíg kicsi, és a játékra koncentrál, addig elég, ha a szoba csillárja ad erősebb fényt. Jellemzően a kicsi úgysem lesz a saját szobájában, de a világosság a tisztába tételnél, és a szétdobált játékok elpakolásánál lényeges lehet. A későbbiek folyamán, amikor már egy íróasztal is helyet kap a bútorok között, akkor értelemszerűen oda is kell egy olyan fényforrás, ami lehetővé teszi akkor is a munkát, amikor már nincs kellő nappali fényesség.

Elhelyezés

Minimum praktikussági szempontokat érdemes figyelembe venni. Nagyon dühítő tud lenni, amikor az ember bedől az ágyba, és akkor jut eszébe, hogy nem kapcsolta le a villanyt. Ha nincs két kapcsolója a világításnak, akkor bizony ki kell másznia a puha ágyból, és elbaktatnia a szoba másik felére. Ez kiküszöbölhető, ha betetetünk egy második kapcsolót is. Igaz, a kicsiknek ez még felesleges, ám a nagyobbaknak már sokat segíthet. Természetesen az ágy és az íróasztal is kapjon egy-egy külön világítást, de egyébként nincsenek megkötések. A gyerekszoba is alkalmas arra, hogy hangulatvilágítással dolgozzunk benne, csak azt tartsuk szem előtt, hogy ez a lurkók birodalma, nem a miénk, vagyis elsősorban olyan megoldásokat válasszunk, ami a gyerekeknek tetszik.

Kivitel

Igen, végre itt a lehetőség, hogy elragadjon minket a fantáziánk, és elképesztő, vicces és kedves lámpákkal tűzdeljünk meg egy szobát anélkül, hogy bárki is furán nézne ránk. Na jó, azért nem árt, ha a gyereknek is tetszik a választásunk, de ha elég színes és vidám, akkor ezzel nem lesz baj. Egy dologra azonban mindenképpen figyeljünk: a hívogató, ügyes gyereklámpa megoldásoknál sokszor a kinézet háttérbe szorítja a praktikumot, vagyis nagyon mutatósak a kis csillárok, de a fényük nagyon kevés. Mielőtt bármelyik mellet is letennénk a voksunkat, mindenképpen próbáljuk ki.

Ha jő a sötét

A gyerekek nem igazán szeretik a sötétet (és valljuk be, mi sem rajongunk érte mindig), így a gyerekszoba egyik fontos kelléke lehet az éjjeli lámpa. Szerencsére ma már rengeteg lehetőségből választhatunk, akár a megszokott fénypöttyöt, akár egy egész csillagrendszert a plafonra vetítő lámpáról van szó. Érdemes kifejezetten erre a feladatra kialakított darabokat keresni, hiszen ezeknek a fogyasztása is kisebb, mint normál rokonaiké, és a fényerővel sem lesznek gondjaink.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!