szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így kell gyűjteni a csipkebogyót

Mártha Izabella, 2014. okt. 14.


Gyepűrózsa, csitkenye, tüskefánk, hecsedli - népszerű nevén a csipkebogyó - mely a vadrózsa (Rosa canina) és a japán rózsa (Rosa rugosa) gyógyhatású áltermése. Narancs vagy korall piros gyümölcse utak mentén, erdő szélén, de számos elhagyatott kertben is megtalálható.

Így kell gyűjteni a csipkebogyót

A gyepürózsa szára 2 méter magasra is megnő, ágai ívesen lehajlóak, horgas tüskékkel borítottak. Levelei 5-7 levélből páratlanul szárnyasan összetettek, tojásdad alakúak. Virágai 5-5 csészelevélből és sziromlevélből állnak, fehér vagy rózsaszínes színűek, melyek májusban, júniusban nyílnak. Fejlett serlegszerű vacokjuk van, melyben a magház található.

Az álbogyótermés (csipkebogyó) alakja függ a fajtától, lehet hosszú, keskeny alakú, gömbölyű vagy lapított egyaránt. A csipkebogyó jótékony hatását már a középkorban is ismerte az orvostudomány, akkoriban főként a fertőzések megelőzésére használták.  Ma már tudjuk, hogy rengeteg A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést.

Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyék kezelésére, vagy az apró ráncok eltüntetésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését. Felhasználják még más olajokkal keverve testápoló szerekhez (arcpakolás, szemránckrém stb.), gyorsan avasodik, ezért csak frissen készítve használják, vagy tartósító szerrel áll el néhány napig.

A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be, akkor érdemes leszedni, amikor a termést az első őszi fagyok megcsípték. A termés színe változó, a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már puha húsú túlérett. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin- tartalmának nagy része ekkorra elvész.

A tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. A friss bogyóhúsból igen magas C-vitamin tartalmú lekvár – hecsedli – készülhet, mely értékes cukrot, pektint, szerves savakat és ásványi sókat is tartalmaz.

A csipkebogyót (Cynosbati pseudofructus (cum seminibus)) gyógytea, gyümölcsital, szörp, vagy lekvár, mártás, leves készítésére használjuk. Alkalmas lehet még saláták, gyümölcssaláták ízesítésére, bor vagy bólé készítésére is. Hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik.

Tea készítese

1 teáskanál bogyót szobahőmérsékleten 2 dl vízben 4-5 órán át áztatunk, majd leszűrik, így őrizhető meg leginkább a C-vitamin tartalma. A tea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. A bogyót nem szabad forró  vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül.  Ez a forrázat jó hatással van a kőoldásra, az epekő és vesekő megelőzésére.

Kapcsolódó cikk: Filléres tippek az egészségért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia