szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így kell jól füvet nyírni!

Sulyok Timea, 2013. jún. 19.


A fűnyírás jó dolog. Kevés olyan jó kerti munka létezik, mint a fűnyírás. A gép búgásától a frissen vágott fű illatáig rengeteg szuper dolgot lehetne felsorolni, na de hogyan kell jól füvet nyírni?

Így kell jól füvet nyírni!

A rendszeres nyírás a tökéletes gyep egyik alapfeltétele. A gyakori nyírást a gyomok többsége nem kedveli, ezért a gyommentesen tartáshoz is szükség van a rendszeres nyíráshoz. A nyíráskor az oldalhajtások erőteljesebb fejlődése figyelhető meg, így segítve a gyep sűrűségének növekedését.

A nyírás stresszt okoz a növénynek, mely a gyökértömeg lecsökkenését vonja maga után. A tápanyagmennyiség és csökken a növényben, így érzékenyebbé teszi a növényt a szárazságra,  a betegségekre, és az ápolási hiányosságokra.

Kedvezőtlen időjárási viszonyok között a nyírási magasságot érdemes megemelni. Míg normál esetben a nyírási magasság 4-5 cm, addig a megemelt magasság lehet akár 7-8 cm is. A magasság növelésével erőteljesebb gyökerek képződnek, és ennek következtében erőteljesebb lesz a szárazságtűrés, másfelől viszont nagyobb asszimilációs felület képződik, mely segíti a tartaléktápanyagok raktározását.

Mindebből elmondható, hogy minél alacsonyabban nyírjuk a gyepet, annál több más ápolást is igényel majd, legyen szó a tápanyag-utánpótlásról vagy a bővebb öntözésről.

A nyírás gyakorisága fajtafüggő. Ugyanez igaz a tápanyagigényre, öntözésre is. A nyírás általános magassága 3-5 cm, és nyíráskor a levélhossz maximum 1/3-át szabad csak levágni.

A növekedés intenzitása a vegetáció során változó. A fűfélék április-májusban növekednek a legintenzívebben, majd nyáron visszaesik a növekedési sebesség. Kora ősztől egészen a következő tavaszig kisebb az intenzitás. Szeptembertől a nyírás gyakorisága lényegesen meghosszabbodik.

A felhasználás céljától függően válasszuk meg a nyírások számát. A mező jellegű gyep évente 2-3 vágást igényel, míg egy futballpálya a heti 1-2 nyírással mutatja legszebb formáját. Házikertekben elegendő lehet a heti 1 fűnyár is.

Vágás után, ha szükséges, akkor permetezhetünk is. A pázsitok leggyakoribb betegsége a palántadőlés. Mivel ez a betegség viszonylag gyorsan terjed, ezért érdemes tavasszal védekezni ellene, akár megelőzésképpen is. Ez főleg a friss gyepet érintő probléma.

Fűnyírás, kaszálás után jöhet a jó megérdemelt öntözés. Általánosságban elmondható, hogy a ritkább, de nagyobb mennyiségű öntözés a célszerű. Ha gyakran kis adagokban öntözünk, az a gyökerek elsekélyesedéséhez vezethet, mivel a gyökerek előszeretettel a nedves talajrétegben maradnak. Ez erősen csökkenti a gyep taposás- és szárazságtűrését is. Ha sekélyes az öntözés akkor a gyomfajok is felszaporodnak, mint a Poa annua és a Poa trivalis.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!