szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így kell profin és gyorsan ültetni!

Sulyok Timea, 2015. nov. 03.


Ha gyorsan szeretnénk jó munkát végezni, akkor először ássuk ki egy folytonos ültető árkot. De mit kell még tennünk, ha biztosra szeretnénk menni?

Így kell profin és gyorsan ültetni!

Ez az ültető árok ásás gyorsabban megy, mintha külön gödröt ásnánk, ráadásul a növényeket egyforma mélyre tudjuk ültetni. Arra feltétlenül vigyázzunk, hogy a bokor ne legyen túl mélyen. A gyökérlabda tetejének a földfelszínnel azonos szinten kell lennie. Dolgozzunk az ültető-földbe komposztot vagy szaruforgácsot. Az ültetési távolságot az adott cserje fajtája és mérete határozza meg.

Ha a növények gyökérlabdáját műanyag háló borítja, azt teljesen el kell távolítani. A lebomló juta esetén elég a csomagolás felső részét felvágni. Végezetül a sövényt öntözzük meg és alaposan vágjuk vissza, hogy sűrűn elágazódjon.

A trapéz formát tartják az optimális nyírási profilnak. Mivel a sövény felfelé elkeskenyedik, az alsó ágak is elég fényhez jutnak, így nem kapaszkodnak fel olyan hamar. Az árnyéktűrő cserjék, mint a tiszafa, gyertyán és a puszpáng, téglatest formában is nevelhetők.

A lekerekített profil az olyan terebélyes növésű növényeknél ajánlott, mint a fagyal, korallberkenye és a babérmeggy. Ez a forma alul szintén szélesebb, és ezáltal javul a fény beáramlása. Ezért különösen hálásak az olyan napimádó növények, mint a borbolya vagy a tuja.

A ládaszerűen nyírt bokrokat úgy rendezhetjük el, mint az építőkockákat. A formákat kihangsúlyozzák a növényfajok különböző zöld árnyalatai és felületei.

Minden gyertyánban valójában egy fa rejtőzhet. Egy-egy ágat hagyjunk megnőni, és nyírással alakítsunk ki kicsi fakoronákat. A módszer a bükkfánál és a tiszafánál is alkalmazható.

Ha a pihenőhelyet azonnal megszeretnénk védeni a kíváncsi tekintetektől, kerítés helyett a zöld megoldást is választhatjuk. A folyóméterre árusított élő-sövény futónövényből, pl. cserjéből, borostyánból vagy gyümölcsfából előnevelt elemekből áll, melyek azonnal kiültethetők a kertbe.

Kisebb teraszra vagy balkonládába jó megoldást kínál a bádogból, bangkiraifából vagy Corten acélból készült, készen beültetett növényláda.

Határoljunk el egymástól különböző kertrészeket, pl. a veteményt a díszkerttől. A gyertyán sövény jól szolgál térelválasztóként. Ezzel a módszerrel a különböző kialakítási stílusokat is elegánsan elkülöníthetjük egymástól.

Kapcsolódó cikk: Praktikus ötletek sövényültetéshez

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia