szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így kerülhet most saját kelbimbó a konyhánkba!

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 12.


Amikor lecsökken a hőmérséklet, a kelbimbó csúcsformába lendül. Késő őszi és kora téli szedésre leginkább a magas cukortartalmú fajták alkalmasak, pl. a ’Rosella’. A hagyományos fajták kellemes, édeskés aromája viszont csak a tél folyamán alakul ki, melyhez nem kell, hogy fagy legyen, elég, ha hosszan tartó hideg időszak van.

Így kerülhet most saját kelbimbó a konyhánkba!

A ’Hilds Ideal’ az egyik legkedveltebb kerti fajta. Egy növény, akár 1 kg termést is hozhat. A rügyek október végén kezdenek beérni, és égészen februárig lehet szedni.

A ’Red Ball’ a kevés, kékes-lila termésű fajta egyike. A fagy hatására a rügyek színe erősebb lesz, és főzés során is megtartja színét. Szedési időszaka októbertől december közepéig tart.

A ’Roodnerf’ bő-termésű fajta már a nagyszüleink idején is igen kedvelt volt. Az évelő zöldség teljesen téltűrő, és egészen februárig folyamatosan terem.

A ’Cronus’ termése december végéig szedhető. Ez az újabb fajta ellenálló a káposzta gyökérgolyvásodással szemben.

A rügyeket mindig lentről felfelé haladva szedjük. Enyhe időben a hajtáscsúcsokon továbbra is nőnek rügyek. A szárról a levelet semmiképpen sem szedjük le, amit egyesek alkalmaznak azért, hogy a rügyek több fényhez jussanak. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy minden levél hozzájárul a rügyek táplálásához. Emellett a levelek fagyban, hóban védik a rügyeket.

A kevésbé fagytűrő fajtákat a tél beállta előtt szedjük le, amit használjuk fel frissen, a felesleget fagyasszuk le.

Termesszünk színes retket

A retek vagy a hónapos retek kora tavasztól őszig folyamatosan vethető. A fehér, sárga, piros vagy az ibolyakék héjú fajták változatosságot visznek a tányérra. Vetőmag vásárláskor tartsuk szem előtt az adott fajta termesztési időszakát. A korai szabadföldi termesztésre alkalmas gyorsan növő fajták nyáron felmagzanak, míg a nyári retek alacsony hőmérsékleten és fényszegény időszakban sokkal lassabban fejlődnek. Ahhoz, hogy jóízű gumókat termeljünk, egyenletes víz és tápanyagellátásra van szükség. Hőség és szárazság esetén a húsa csípős, kemény vagy fás lesz.

Hogyan marad a dió hónapokig friss?

A téli ünnepek időszakában a dió keresett cikk, akár a díszítéshez, akár sütemények készítéséhez. Jó termésű időszakban nem jelent gondot, de bizony vannak olyan időszakok, amikor kevesebb dió terem.

Ahhoz, hogy a dió sokáig friss maradjon, miután a begyűjtés megtörtént, szellős helyen, pl. a padláson vagy fedett teraszon szárítsuk meg, az időjárástól függően 6-7 héten keresztül. Időnként forgassuk át, hogy ne penészedjen össze. Ezután necc hálóban felakasztva, vagy ládákban tároljuk. Levegős helyiségben 10-16 fokos hőmérsékleten több hónapon keresztül tárolható.

A melegebb helyiségbe csak annyit vigyünk be egyszerre, amit rövid időn belül fel is használunk. 20 fok fölötti hőmérsékleten a telítetlen zsírsavakban gazdag dióbél még a héjában is hamar megavasodhat. Hűvös, sötét és légmentesen tárolva pl. a hűtőszekrényben a dióbelet ledarálva, feldarabolva még egy hónapig lehet tárolni. A légmentes csomagolás nagyon fontos, különben hamar elveszíti aromáját és átveszi más ételek ízét.

Tipp!

Próbálja ki, az én módszeremet. Ha van hely a mélyhűtőben, mi akár egy láda diót is meg szoktunk tisztítani egyszerre. Zárható műanyag dobozba teszem, és mindig csak annyit veszek ki belőle, hogy kb. egy 2-3 literes üvegbe beleférjen. De mielőtt beletenném az üvegbe, előtte egy tepsire rakom, hagyom szabadon jól kiszáradni, időnkét átforgatom, majd az üveget kupakkal lecsavarozom.

De akár a ledarált diót adagonként is lefagyaszthatja, csak akkor írja rá, hogy melyik hány deka, és mindig csak azt a csomagot vegyi ki a fagyóból amennyi a süteményhez kell.

Kapcsolódó cikk.

Télen is van élet a teraszon!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia