szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készíthetsz tökéletes piskótát!

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 13.


A piskótatészta ellentétben a dagasztott vagy a gyúrt tésztákkal, tulajdonképpen nem tészta, hiszen a hozzávalók felveréssel vagy krémesre kikeverésével, habból készül. De akárhogy nevezzük is, a piskóta ideális alap tortasüteményekhez, tepsis süteményekhez.

Így készíthetsz tökéletes piskótát!

A piskóta összetétele annyiban különbözik a többi tésztafajtáétól, hogy rendszerint nem tartalmaz zsiradékot. Csak tojásból, lisztből, cukorból, esetleg étkezési keményítőből áll. Így könnyű, laza szerkezetű és jól emészthető lesz.

Elkészítési módszerek:

1. Az első módszernél a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját vízzel habosra keverjük, s közben beleszórjuk a cukor egy részét. A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, a tojás-sárgákhoz adjuk, rászórjuk a lisztet, meg az étkezési keményítőt, és lazán összedolgozzuk.

2. De kezdhetjük a tojásfehérje vízzel vagy víz nélkül való felverésével is, ekkor a habhoz adjuk a tojás-sárgákat, a cukrot, lisztet és a keményítőt.

3. A piskótát egész tojással is lehet készíteni. A tojásokat ilyenkor a cukorral felverjük, majd belevegyítjük a többi hozzávalókat.

Mindhárom elkészítési módszernél fontos tudni, hogy a habmasszát a liszttel és a keményítővel már nem szabad erősen keverni, hanem csak óvatosan forgatni. A keveréstől ugyanis eltávozik a levegő, melyet előzetesen a masszába dolgoztunk, és a piskóta, sütés közben nem jönne fel olyan magasra, nem lenne elég könnyű és levegős.

Bármelyik piskótamassza melegen is felverhető. Ez azt jelenti, hogy a tojásokat meleg, de nem forró vízfürdőben a cukorral habbá verjük, majd a vízfürdőből kivesszük, és a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előbbiekben ismertetett elkészítési módoknál.

Ennek a módszernek az az előnye, hogy a massza nagyobb térfogatú és keményebb lesz. Egyébként akkor is kissé tömörebb masszát kapunk, ha a masszába több tojássárgáját teszünk, mint fehérjét. Fordított esetben a piskóta természetesen lazább állagúvá válik.

Az úgynevezett bécsi piskóta készítéséhez zsiradék is kell, melyet megolvasztva, kéz melegen vegyítjük a kész habmasszába. Ez a piskóta képezi pl. a híres Fekete-erdő torta alapját, és egyes piskótatekercsekhez is ilyen szükséges.

A jó piskóta titka a hozzávalók gyors feldolgozása. Lehetőleg nagyon finom cukrot használjunk, melyet addig kell a tojásokkal keverni, amíg teljesen fel nem oldódik. A tojásfehérjéből vert habnak olyan keménységűnek kell lennie, hogy vágható legyen.

A por alakú hozzávalók, pl. a lisztbedolgozásához legalkalmasabb a lyukas fakanál, a tésztalapát vagy a habverő. Az elektromos konyhai rabot-gép ennél a munkafázisnál szóba sem jöhet. A masszát összeállítása után azonnal meg kell sütni, nehogy a bedolgozott légbuborékok elillanjanak, mert ettől a tészta összeesik. Ha teljesen biztosra akarunk menni, kevés sütőporral készítsük.

Sütéskor a formát vagy a tepsit csak az alján kenjük ki margarinnal, és szórjuk meg liszttel, vagy béleljük ki papírral, mert ha a forma oldalán is megkenjük, a tészta lecsúszik. A piskótát általában 180 fokon kell sütni, a sütőt mindenképpen melegítsük elő. Amikor a piskóta a forma szélétől elválik, már a közepe is biztosan megsült.

A sütőpapírt a tészta kiborítása után azonnal húzzuk le. A piskótát mindig a rácson hagyjuk kihűlni, így kívül száraz marad, és nem fog ragadni. Felvágás előtt néhány órát pihentessük, majd éles késsel a tortalapok magasságának megfelelően körben metsszük be, a résbe vezessünk erős cérnát, a két végét megfogva alkossunk hurkot és húzzuk össze.

A piskótatekercs készítésekor a masszát a szokásos módon tepsiben megsütjük, majd porcukorral egyenletesen meghintett konyharuhára borítjuk. Nedves konyharuhával letakarva kihűtjük, hogy rugalmas maradjon, és később a feltekerésnél ne töredezzen szét. Én mikor a konyharuhára kiborítottam, lazán rögtön feltekerem és egyszerűen hagyom kihűlni.

Kapcsolódó cikk:

Százszorszép a konyhában

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!