szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készíts melegágyat!

Szépzöld, 2015. márc. 11.


A melegágy a korai zöldségek és az érzékeny növények számára készül és napi gondozási igényel. De nem mindegy, hogy hogyan! Most útmutatót adunk azoknak, akik nem születésüktől fogva birtokolják a melegágyak készítésének titkát.

Így készíts melegágyat!

A melegkedvelő zöldségfélék palántáinak neveléséhez 30-40 cm mély, langyos ágy is elegendő. A kiskertben megfelelő mélyen, legjobb épületekkel vagy fallal, esetleg élő-sövénnyel, észak és nyugat felől védett helyen, téglalap alakú melegágy alapját kiásni.

A kiásott alapra ráhelyezzük a melegágyi keretet. A melegágy hossztengelyét kelet-nyugat irányban helyezzük el. A palántanevelő ágy hossza az ablakok számától függ.

A melegágy aljára kb. 2 cm vastag homokréteget szórunk, amelyet elsimítunk és elgereblyézünk. Azután a melegágyba friss szalmás istállótrágyát – lehetőleg lótrágyát vagy fele mennyiségben szarvasmarha trágyával kevert lótrágyát – hordunk. Nagyon jó a kecske vagy a juhtrágya, esetleg a házinyúl trágya is.

Teljesen alkalmatlan a sertéstrágya, mert hideg. A melegágy elkészítésekor a trágyát száraz falevelekkel keverhetjük. A trágyát a melegágyi keret felső széléig rakjuk és alaposan letapossuk. Azután felrakjuk a melegágyakra az ablakokat és azokat szalmából vagy nádból készített takaróval letakarjuk.

Az így készített melegágyat 2-3 napig állni hagyjuk. Ez alatt az idő alatt a melegágy a meleget igénylő baktériumok hatására bemelegszik (néha egészen 50-60 fokra is). Azt mondjuk, hogy a melegágy beérlelődött és gőzölni kezdett (az üveg alatt erős párát és az üveglapokon vízcseppeket látunk). Egyidejűleg a trágyából elpárolognak az ammóniák, amely a zsenge növényeket megkárosíthatják.

Ezután megkezdhetjük a földréteg ráhordását. Legjobb melegágyi föld az, amelyet a szarvasmarha trágyának jó kerti földdel való komposztálásával nyertünk. A melegágyi föld legyen tiszta, ne tartalmazzon baktériumokat, sem pedig kártevőket, de csíraképes gyommagvakat sem. Azért ajánlatos a melegágyi földet felhasználás előtt legalább 30 percig 90 fokos vízzel átgőzöltetni.

A melegágyi földet 10-15 cm vastag rétegben rakjuk a keretbe. A földlabdával vagy cserépben nevelt palánták részére 5-7 cm-es földréteg is elégséges. Mivel a melegágyban a palánták előnevelés nélkül a melegkedvelő zöldségféléket is hajtatni fogjuk, inkább vastagabb földréteget rakjunk. A földet gereblyével elsimítjuk a melegágy felső szélétől az alsó széléig.

Kapcsolódó cikk: Tavaszi teendőink a szőlőben és a gyümölcsösben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia