szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készíts olcsón mosogatógép tablettát és fogkrémet!

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 28.


Folytatva az előző cikkben megkezdett gondolatsort, szerencsére nem érnek véget a fellelhető és elkészíthető anyagok a szappannál és a mosó gélnél. Ha egy kicsit hajlandóak vagyunk utána olvasni, és talán egy kis főzőcskésétől sem riadunk vissza, akkor nagyon olcsón lehet környezetbarát módon tiszta az egész lakás, vagy akár mi magunk.

 

Így készíts olcsón mosogatógép tablettát és fogkrémet!

Mosogatógép tabletta

 

Azok, akik kézzel mosogatnak, sokszor gondolnak arra legszebb álmaikban, hogy egyszer beszereznek egy olyan gépet, ami ezt megcsinálja helyettük. Ne sokat teketóriázzanak, mert bár egyszerre nem olcsó mulatság egy ilyen masina, de nagyon hasznos. Egyrészt sok időt megtakarít, amit az ember a családjával tölthet, másrészt pedig nem kevés vizet spórol, ami pedig a számlákon meg is látszik. Nagy hátránya azonban, hogy a hozzávaló vegyszerek sokszor több ezer forintba is kerülnek, ami azért nem a legjobb.

 

A tabletták és az öblítő azonban helyettesíthetőek házi szerekkel is. A tiszta edényekért mindenképpen szükséged lesz mosogatógépbe való sóra (50 g), szódabikarbónára (100 g) és borkősavra (12 g). Ezeket könnyedén be lehet szerezni a boltban, illetve a patikában. Keverd őket össze, és lassan adagolj hozzá nagyjából ¼ pohár vizet. A lényeg, hogy egy sűrű masszát kapjunk. Ezt kanalazzuk bele jégkockatartóba, és 2 órára tegyük hűvös helyre. Arra figyeljünk, hogy a kis rekeszeket csak félig töltsük meg, mert a massza dagadni fog.

 

Ezután, akinek van kedve, csomagolhatja a tablettákat, aki nem akar ezzel vacakolni, az tegye őket jól záródó üvegbe, és kész. A folyamatot még jobban le lehet egyszerűsíteni, ha a keverékhez nem adunk vizet. Csak tegyük egy üres befőttesüvegbe, majd onnan közvetlenül a gép tartójába. A nem olyan vészesen zsírosak az edények, akkor fél, ha azért van mit mosogatni, akkor egy egész evőkanállal használjunk.

 

Fontos, hogy ez a keverék nem tartalmaz olyan tisztító adalékokat, mint a bolti, tehát a gépet nem védi. Hogy ezt is kiküszöböljük, és a poharaink is csillogóan tiszták legyenek az öblítő helyett használjunk egyszerű ecetet. Ezzel a mosogatógépet is védjük, és a tisztaságot is fokozzuk.

 

Fogkrém

 

Bár tény és való, hogy nem a fogkrém jelenti a legnagyobb kiadást egy háztartásban, de azért ha már lehet, akkor jó tudni, hogy pontosan miből is van. Mert a felirat felét az emberek többsége nem érti, így hasra ütésszerűen választ. Az otthoni tisztító viszont biztosan csak olyan anyagokat tartalmaz, amiket mi magunk teszünk bele.

 

Ehhez szükségünk lesz 2 evőkanál extra finom szódabikarbónára, 2 evőkanál szintén nagyon finomra őrölt tojáshéjporra, és 20 csepp bors, vagy fodormenta illóolajra (ezt patikában érdemes beszerezni, arra kell figyelni, hogy gyógyszerkönyvi minőségű, és 100%-os tisztaságú legyen), valamint hidegen sajtolt olivaolajra, ami összefogja a masszát. Annyi olaj kerüljön bele, amíg megfelelő állagúnak ítéljük.


A tojáshéjdarálékot úgy tudjuk könnyen, és tisztán előállítani, ha a még fel nem tört tojásokat alaposan megmossuk, és szódabikarbónába mártott ronggyal átdörzsöljük. Ezután felhasználjuk a tojást, a héját leöblítjük, kiszárítjuk, majd mozsárban finomra őröljük.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia