szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így készítsük a méheket a télre!

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 05.


Az akác elvirágzása után az anyák tevékenységét nem szabad korlátozni. Júliustól már arra kell ügyelnünk, hogy a petézés se túl korán, se túlságos mértékben ne essen vissza. Ez a veszély két ok miatt fenyegethet. Egyik a hordástalanság, másik a bőséges gyűjtési lehetőség.

Így készítsük a méheket a télre!

Vannak vidékek, amelyeken a nyári hordásra sohasem számíthatunk. Máshol csak attól kell tartani, ha az időjárás a nektártermelést, illetve a gyűjtést gátolja. Az anyák friss élelem híján a petézés ütemét hamarosan csökkentik. Fokozatosan hajlamosak erre az idősebb anyák. A fiasítás visszaesését a méhcsaládok rendszeres etetésével előzhetjük meg. Nyáron a serkentő etetés sokkal eredményesebb, mint tavasszal. De csak akkor, ha idejében, olyankor kezdünk hozzá, amikor az anyák még nem csökkentették nagyon a napi teljesítményt.

Ezért méheink etetését azonnal kezdjük meg, amint észrevesszük, hogy nincs hordás. Ezt a mérlegelt kaptár súlyának csökkenése jelzi, de következtethetünk rá egyéb jelekből is. Ilyenek: a méhek gyéren röpködnek, szinte otthonülőkké válnak, a kijárók előtt csomókban ülnek, ingerlékenyebbek, a mézkoszorúk vékonyabbak, a méhek ellenségesekké válnak a herékkel szemben.

Ilyenkor legeredményesebb a cukorszirup etetés. Aki naponta etethet, az kis adagokkal, (3-5 dl) is megelégedhet. Aki ritkábban 3-4 naponként etet, az 1-2 litert adjon 1-1 alkalommal. Aki távol van a méhektől, az puha cukorlepénnyel vagy kristálycukorral etessen.
Jó, ha az öreg és a rosszul petéző anyákat az etetés megkezdése előtt fiatalokra cseréljük. Ezek az etetésre érzékenyek.
Jó telelést és lendületes tavaszi fejlődést csak olyan családoknál várhatunk, amelyeknek augusztus közepén legalább hat lépen van kiterjedt fiasítás.

Ügyeljünk azonban, hogy az etetéssel át ne essünk át a ló túlsó oldalára. Ne gondoljuk, hogy az etetés eredménye a napi adagok nagyságával arányosabban fokozódik. Inkább az ellenkezője igaz. A hosszabb ideig tartó bőséges etetés a fiasítás terjedelmét inkább csökkenti. Ez következik be akkor is, ha a nyári mézelők valamelyike, pl. a napraforgó, jó kordást ad. A vastagodó mézkoszorú a fiasítást egyre kisebb területre szorítja vissza.

Ezt folyamatosan csak úgy előzhetjük meg, illetve lassíthatjuk, ha a fészekből a nagyobb mézes lépeket kiszedjük, és helyükre üreseket teszünk. Vagyis a fészket megtűzdeljük. A tűzdelésre használt lépek megválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy az anyák a nyár második felében már nem szívesen petéznek szűz lépekre. Fokozottan vonatkozik ez az idősebb anyákra. Ezért a tűzdelésre zsemleszínű vagy ennél sötétebb, de fiasításra még minden szempontból alkalmas lépet használjunk.

Augusztus második felében, ha a fészek lépjeiben a mézkoszorúk vékonyak, néhány nagy adag cukorsziruppal le kell raknunk a téli készlet alapjait. Később a fiasítás természetes összehúzódásának megfelelően, egy-egy nagyobb adag sziruppal gyarapítjuk a tartalékot. Ügyeljünk azonban, nehogy a fiasítást károsan visszaszorítsuk.

A családok népesedésének csökkenésével párhuzamosan szűkítsük a kijárókat. Az ősz közeledtével pedig rakjuk fel az egérrácsot. Ezekre főként az alsó kijárós kaptáraknál van szükség.

Kapcsolódó cikk:

Most is arat: méz és lépes méz
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia