szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lehet a liliom kertünk legszebb dísze!

Mártha Izabella, 2014. ápr. 18.


A nagy virágú liliom az egyik legszebb dísze lehet a kertünknek! De azok se keseregjenek, akik lemaradtak a liliomok őszi ültetéséről, hiszen a legtöbb faj még tavasszal is elültethető. Ezek a tippek segítenek, hogy lehetnek színes liliomok a nyári kertünkben!

Így lehet a liliom kertünk legszebb dísze!

Elegancia és tisztaság

Liliom a legrégebbi kerti növényünk, már az ókori görög és római kertekben is nélkülözhetetlen volt. Azóta ez a hagymás növény szinte semmit sem vesztett népszerűségéből! Bárhol képes kibontakoztatni a szépségét, akár önmagukban kis csoportba ültetve, vagy évelők között, esetleg sövény vagy örökzöld fás szárúak előtt. Így hívja fel önmagára önkéntelenül mindenki figyelmét és lenyűgözni az embereket a nagy, tökéletes virágok látványával!


A keresztény középkorban a ragyogó fehér színű liliom a tisztaság jelképe volt. Töretlen népszerűségét igazolja, hogy több történelmi festményen is szerepel, ahol az ártatlanságot és az eleganciát sugallja. Ilyen például az exotikus szépségű ’Friso’ liliom.

Ültetés ideje
A legtöbb liliom fajt lehet ősszel vagy tavasszal is ültetni, kivétel a fehér virágú madonna liliomot (Lilium candidum), melyeket nyár végén kell földbe tenni. Tulajdonképpen szinte minden liliom jó vízelvezetésű talajban képes áttelelni, de mégis a hagymák tavaszi ültetése egyre népszerűbb - azon egyszerű oknál fogva, hogy a kertészetekben tavasszal nagyobb a választék liliom hagymákból!

Tipp: Ha a hagymákat márciustól májusig tíz napos időközönként ültetjük ki, akkor a hajtások fokozatosan jönnek ki a földből, és nyáron hosszabb ideig élvezhetjük a gyönyörű virágokat!

A liliom egy külöleges hagymás növény!

A liliomra jellemző, hogy a hagymáját húsos pikkelylevelek építik fel, melyek lazán, csokrosan helyezkednek el. Ellentétben legtöbb hagymás növénnyel például a tulipán, nárcisz vagy jácint a liliom hagymának nincs szilárd külső héja. Ezért soha nem szabad hosszú ideig a szabadon, védtelenül tárolni.

Milyen a megfelelő hely?
A legtöbb liliom a napos helyet kedveli, ideális számára ha alacsony évelők vagy a nyári virágok közé ültetjük, ugyanis azok lombozata védi a liliomhagymák fiatal, zsenge hajtásait a közvetlen napfénytől. Lazítsuk fel a talajt, ahova a hagymákat ültetni szeretnénk, majd tegyük bele a földbe kétszer olyan mélyre, mint azok átmérője! Ha nagyon kötött vagy agyagos a talajunk, keverjünk kavicsot a földbe, hogy az mint egy drénréteg elvezesse a felesleges vizet, mert a liliom is, mint minden hagymás növény nem bírja a pangó vizet! A talajba keverjünk tartós hatású műtrágyát, hogy a több és nagyobb virág feljődjön.

Balkonládába ültetve is jól mutat
Aki nem tartozik azon szerencsések közé, akinek saját kertje van, az balkonládából is csodálhatja a liliomokat. De egy balkonládánál a jó vízelvezetés és tápanyaggal dúsított talaj még fontosabb, mert a liliomok ugyan kedvelik a nedvességet, de a pangó vizzel nem tudnak megbirkózni. A legszebb egy balkonládába ha a liliomok kis csoportokban nyílnak, célszerű legalább három hagymát egymás mellé ültetni. Cserépbe ültetve alacsony (max. 60 cm) fajták mutatnak jól, mint például  a ’Avignon’ (narancssárga), ’Cordelia’ (aranysárga), ’Le Reve’ (rózsaszín) és a ’Marco Polo’ (fehér, rózsaszín tarka szirmok) – vagy a csak 40 centiméter magas ’Mona Lisa’ (rózsaszín, sötét rózsaszín foltos), erősen illatos fajta.

Kapcsolódó cikk: Wuxal Virág a szép kert mestere!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia