szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lehet keleti hangulat a kertben!

Mártha Izabella, 2014. okt. 02.


A keleties kertek egyik jó irányadója a japánkert, amiből rengeteg ötletet meríthetünk. Persze nem kell ragaszkodni az ott megszokottakhoz, hiszen más kultúra, így előfordulhat, hogy mi is egészen mást várunk el a kertünktől. Ám ahhoz, hogy keleties hangulatot teremtsünk, mindenképpen tökéletes ötlettárra lelhetünk, amit már csak más kultúrák hagyományos elemeivel, vagy a saját elképzeléseinkkel kell megfűszerezni.

Így lehet keleti hangulat a kertben!

Boltív

A keleties, pagodára emlékeztető boltívek a japánkertek szinte elengedhetetlen kellékei, így pedig a hangulat megteremtésének alapeszközei. Nem csak azért érdemes egy ilyen boltívvel feldobni a kertet, mert valóban szép, hanem azért is, mert nagyobbnak mutatja a teret azzal, hogy kiemelkedik a kert síkjából, ám mégsem takarja el a kilátást, és nem árnyékolja le a területet. A színek kérdésében is érdemes a keleti hatásnál maradni: a piros, esetleg narancssárga, vagy éppen a fekete jó választás lehet. A színekkel azonban mindenképpen óvatosan bánjunk, hiszen ha nem jó árnyalat mellett tesszük le a voksunkat, akkor az megbontja a kert egyensúlyát. A döntés előtt nézzünk körül a területen, és az ott lévő virágzó növényekhez, a kerítés, valamint a környező házak tetejének színvilágához érdemes igazítania boltív árnyalatát, a lehető legteljesebb harmónia érdekében.

Lámpás

A kert világítása alapvető eleme a hangulatkeltésnek. Éppen ezért nem mindegy az sem, hogy milyen lámpákkal dolgozunk. A kerti utak kiemelése, egy – egy növény megvilágítása ugyanis nagyon sokat jelenthet, hiszen a tekintetet odavonzza, központi részévé válva ezzel a kertnek. A lámpatestek kiválasztásánál ezért törekedjünk arra, hogy lehetőleg természetes anyagból készüljenek, és kövessék a keleti formavilágot. Ez jelentheti azt is, hogy japán hangulatú, pagodatetős lámpások mellett tesszük le a voksunkat, de azt is, hogy a marokkói hagyományokat követve, egy hagymakupolás, áttört csipkével rendelkező fényforrás illik leginkább az elképzeléseinkbe.

A híd

Ha erőteljes és nagyon látványos elemmel szeretnénk gazdagítani a kertünket, akkor válasszuk a hidat. Ez persze azt is feltételezi, hogy a rendelkezésünkre álló tér nagyobb, mint egy zsebkendő, hiszen ez a tereptárgy méreteiből adódóan megköveteli a teret. Viszont meglepő módon a vizet nem. Bár a hidat rendeltetésszerűen folyók felett szoktuk használni, legalábbis ez ugrik be róla először, ne feledkezzünk meg a völgyhidakról sem. A kertre vetítve ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem kötelező a hidat víz felett átívelni. Nagyon mutatós eredményt érhetünk el akkor is, ha terülő, harsány színű virágok, vagy éppen kavicságy felett helyezzük el. Mindenesetre arra érdemes figyelni, hogy a hidunkon át lehessen menni, illetve meg is lehessen állni rajta, hiszen így egy kicsivel a kert szintje fölé emelkedünk, és beláthatjuk a harmónia kicsiny szigetét. Akkor sem nyúlhatunk mellé, ha a hidat úgy alakítjuk ki, hogy azon egy – két szék, kis asztal, vagy egy pad is helyet kapjon, de ebben az esetben már valóban nagyobb térre lesz szükségünk, hiszen a híd kiterjedése is jelentősen megnő az ülőalkalmatosságok miatt.

Kapcsolódó cikk: A kert átalakítása mediterrán stílusban
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!