szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lehetsz profi szobakertész!

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 28.


Szobanövényeink, balkonvirágaink és vágott virágaink életének meghosszabbítására számos ötletet ismerünk. Létezik az a ritka eset is, hogy nagyanyáink régen még bevált módszerei napjainkban már megbuktak. Nézzünk a következőkben 13 tuti és megfontolandó tippet és 2 nagyon rossz, hanyagolható módszert.

Így lehetsz profi szobakertész!
 1. A tulipánok és nárciszok fehér szárvégeit mindig vissza kell vágni, mert gátolják a virág vízfelvételét. Jó megoldás, hegy éles késsel minden szárat ferdén bemetszünk.
 2. Aki sokáig szeretné a rózsáját megtartani, tekerje a szárukat papírba, és éjszakára tegye egy hűvös helyiségbe állított, vízzel teli vödörbe. Ettől még a kissé kókadt tulipánok is életre kelnek. Ezzel szemben a napraforgók szárvégeit rövid időre merítsük forró vízbe, mielőtt a vázába tennénk őket.
 3. Tudták, hogy a bromélia hamarabb kivirágzik, ha egy érett almát teszünk a virágföldre, majd a cserepet és az almát is letakarjuk egy műanyag zacskóval?
 4. Vagy arról hallottak már, hogy van egy egyszerű módja annak, hogyan teremtsünk megfelelő páratartalmat télen a fűtött szobában? Csak annyi a teendő, hogy az ablakpárkányra, a növények közé vízzel teli edényt helyezünk, pl. egy alátétet vagy poharat.
 5. A fokhagyma hasznos a kártevők ellen. Akinek gyakran meggyűlik a baja a kártevőkkel, tegyen egy próbát a fokhagymával. Dugjon egy gerezdet a virágföldbe és minden rovart elűz. Csak arra kell odafigyelni, mikor hajt ki a fokhagyma. Ilyenkor azonnal el kell távolítani, mivel kiterjedt gyökérzetet hajt.
 6. Egy másik módszer, ha az erkély növényei közé levendulát ültetünk, távol tartja a levéltetveket, ha katicabogarat teszünk a levelekre, azok az egész levéltetvet eltávolítják.
 7. Cigarettacsikkekből olyan permetlevet állíthatunk elő, melyet egyetlen kártevő sem él túl. Ez a permetlé azonban erős méreg, ezért érzékeny növényeknél ne alkalmazzuk. 1 liter vízben 5 csikket áztasson egy éjszakán keresztül. 
 8. Korábban, amikor még alig volt iparilag előállított műtrágya, nagyanyáink mindenféle praktikákkal tették ellenállóvá a növényeiket. Ezek közül néhány még ma is alkalmazható. A kiázott teafiltereket például nem szabad kidobni, hanem tartalmát a páfrány virágföldjére kell szórni.
 9. Ha kávézaccot tőzeggel összekeverünk, ideális virágföldet kapunk az azálea és más mocsári növények számára.
 10. Az állott ásványvizet, ami az üveg alján maradt, a lefolyó helyett inkább a növényeinkre öntsük, hiszen még akkor is számos ásványi sót és tápanyagot tartalmaz.
 11. Egyesek azt állítják, hogy a tojásvíznek, amelyben a tojás főtt, is van bizonyos tápanyagpótló hatása. Ez azonban vitatható.
 12. A jóból is megárt a sok. Ha a növények egyszerre túl sok tápsót kaptak, ráadásul száraz földre, és a virágföldön szemcsés fehér lerakódás látható, akkor segíthet az alábbi eljárás. Tartsuk a cserepet folyó víz alá és öblítsük ki a trágyát a vízzel együtt a cserép alján található lyukon keresztül. Ezután pár napig óvatosan öntözzünk, hiszen a föld ilyenkor teljesen át van nedvesedve.
 13. Akinek magas mésztartalmú vízzel kell megküzdenie, próbálja ki a tőzeget. Egy éjszakán át lógasson egy tőzeggel teli zacskót egy kanna öntözővízbe. Ez kivonja a meszet a vízből. A tőzeges zacskókat 3-4 alkalommal is felhasználhatjuk, majd a tőzeget ki kell cserélni. A tőzeg akkor is segít, ha például nyaralás idején nincs, aki a növényeket megöntözze. Ilyen esetben a cserepeket egészen a peremig bele kell süllyeszteni egy nedves tőzeggel megtöltött kádba. Ez a módszer azonban csak agyagcserepek esetében működik, a műanyag cserepeknél nem.

Vannak olyan tippek, amelyeket legjobb elfelejteni. Ilyen például a következő kettő is:

1. A muskátlik átteleltetésével kapcsolatban tartja magát az a tévhit, hogy gyökerével felfelé függesszük fel a növényeket a pincében egy zsinórra. Nagyanyáink idejében ez valószínű kiváló módszer volt, ma már azonban a legtöbb esetben csak elszáradt karókkal találkozunk, mire kitavaszodik. Ennek egyszerűen az az oka, hogy régebben a ház pincéje meglehetősen nyirkos volt. Ma azonban mindent elkövetünk, hogy a pincénk száraz legyen.

2. Másik rossz példa pedig az, hogy a kaktuszokat újságpapírba csomagolva egy szekrény tetején teleltessük. Ez is olyan ötlet, amelyet fenntartással kell kezelnünk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!