szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz évről évre szép kardvirágunk és dáliánk!

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 24.


A nyári és késő nyári virágágyak sztárjai a dáliák, kardvirágok és a kannák. Ha sok éven keresztül akarunk a virágjukban gyönyörködni, ősszel feltétlenül ki kell ásni a földből és fagymentesen tárolni, ha ezt elmulasztjuk, a szépségek nem élik túl a telet.

Így lesz évről évre szép kardvirágunk és dáliánk!

A trópusi vidékekről származó növények a mi szélességünkön nem eléggé télállóak.

Kardvirág

A kardvirágnak a kéken és a feketén kívül mindenféle színben nemesítettek már fajtáit. Fajtától függően 50-150 cm magasra nőnek, a napos, meleg fekvést és a mélyrétegű humusszal jól ellátott talajt kedvelik. A kerek hagymagumót április végétől kezdhetjük kiültetni 10-15 cm-es mélységre. A frissen hajtott lomb érzékeny az esetleges fagyokra, ezért valamilyen módon takarjuk. Ha cserépbe ültettük a hagymát papírzacskókkal védekezzünk, vagy borítsunk rá egy másikvirágcserepet. Száraz időben öntözni kell a kardvirágot.Évekkel ezelőtt kaptunk pár kardvirághagymát, amit újra és újra elültettünk. Az évek során megsokszorozódott az állományunk. Most már szinte virágerdőt alkot a hobbikertünkben. Nap, mint nap kimegyünk a telekre, ha másért nem is, csak azért, hogy megnézzük a virágoskertet. Igaz illata nincs, de a látvány leírhatatlan.

Dália

A dáliák eredetileg Közép-Amerikából származnak. Hosszas nemesítő munka eredményeként mára szinte megszámlálhatatlan a fajták száma. Vannak egyszerű, illetve fél telt és telt virágúak. A gyökérgumókat április közepétől, a fagyra érzékenyebbeket csak május közepétől ültethetjük 6 cm-es mélységbe. Amint hajtani kezd, szerves trágyázzuk. A nagyobb dáliagumókat ültetés előtt szét is darabolhatjuk, de ügyeljünk rá, hogy minden darabra jusson legalább egy rügy.

A dáliának már az első éjszakai fagy is elég, hogy a levelei üvegessé váljanak, megbarnuljanak. Ez jelzi, hogy itt az ideje a kiásásnak. Ekkor elég nagyjából megtisztítani a gumókat és napközben napos helyre tegyük ki száradni. Néhány napos száradás után tegyük a gumókat tölgylombbal vagy nedves homokkal megtöltött ládákba, majd rakjuk párás levegőjű 5-6 fok körüli helyiségbe.

Könnyen kiszáradhatnak, mivel a gumót nem veszi körül burok. Tartsuk folyamatosan nedvesen. Egyes szakemberek azt javasolják, hogy felszedés után tegyük a gumókat néhány órára vízzel teli vödörbe, hogy megfelelően meg tudják magukat szívni. (Lehet, hogy van is benne igazság). Ezután alaposan szárítsuk meg a felszínét és így kerüljenek a ládákba. Ha különböző színű fajtáink vannak, időben érdemes őket valamivel megjelölni, majd felszedés után címkézni szín szerint.

Kanna

A kannák (canna) rizómáit (gyöktörzseit) szintén ősszel kell kiásni, majd megtisztítani és néhány napig szárítani. Ezután rétegezzük őket kosárba vagy rekeszekbe és száraz, hűvös helyen teleltessük. Ugyanígy járjunk el a kardvirágok hagymáival, de előtte 4-5 cm magasságban vágjuk vissza a szár, illetve a levélmaradványokat.

Kapcsolódó cikk:

4 tipp a porcukros virágálomért
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia