szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz földieprünk még októberben is!

Sulyok Józsefné, 2015. júl. 08.


Manapság szinte egész évben kapható földieper a boltokban, de a naptól átmelegített, érett gyümölcs páratlan aromáját semmi sem képes felülmúlni

Így lesz földieprünk még októberben is!

Ezt az aromát azok is megtapasztalhatják, akiknek nincs kertjük, nincs saját ültetvényük, hiszen sok helyen vannak olyan eperültetvények, ahol működik a „szedd magad” akció. A kerti eperfajták csak június végéig teremnek, és mi van azután?

A folyton-termő fajtákkal egészen októberig meghosszabbítható az eperszezon, ehhez kertre sincs szükségünk, hiszen ezek a földieprek cserépben, ládákban is teremnek. Régebben hónapos epernek nevezték, ma folyton-termőnek nevezik. Legtöbbjük a szamócára vezethető vissza, amellyel az erdők szélén gyakran találkozhatunk. A szamóca termése ugyan kicsi, de finom az aromája. Más fajtákkal keresztezve elérték, hogy nagyobb legyen a gyümölcs, az íze pedig változatosabb.

A cserepes termesztésnek meg van az az előnye, hogy a lecsüngő indákon érő eper szépen mutat, és nem érintkezik a földdel. Ha egy ládában mégis fenn áll az a lehetőség, hogy a földig lenőne, akkor az eper alá szórjunk egy kevés szalmát.

Tavasszal az ültetendő földbe keverjünk egy kis szerves trágyát, hogy a növényen több virág, és gyümölcs teremjen. A beültetett edény feltétlenül déli fekvésű helyre tegyük, mert a napsütés nem csak a növekedésben segít, hanem az aromája is finomabb lesz.
Ősszel az évelőket erősen vágjuk vissza, a cserepeket állítsuk egymás mellé a házfal mentén, ott van egy kis védelem a számukra.

Földieper ültetése balkonládába vagy cserépbe

Ez a művelet ugyanolyan egyszerű, mint az egynyári virágoké. Alaposan öntözzük be az epret, hogy átültetés előtt megfelelő nedvességgel rendelkezzen. A cserepet addig áztassuk egy nagyobb edénybe, amíg az meg nem szívta magát vízzel, amíg nem száll fel több buborék. A műanyag cserépből azonnal tegyük át a növényt az előre elkészített ültető-gödörbe. A láda alján legyen vízelvezető lyuk, illetve egy réteg agyag-granulátum. Töltsük fel földdel, és jól nyomkodjuk meg, a felszínét egyengessük el.

Tipp!

A földieper és a fűszernövények nagy egyetértésben osztoznak a napos helyen. A folyton-termő eper sok sarjat növeszt, melyeket leválasztva új cserépbe ültethetjük.

A kakukkfű és a metélőhagyma fellazítja a balkonládában növő eper talaját. A felálló növésű metélőhagyma kerüljön hátra, a bokrosan terebélyesedő kakukkfű pedig középre, az eper pedig gyönyörűen lecsüngve fog nőni.  

Kapcsolódó cikk: A csodás citromfű hatása

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia