szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz gyümölcs a kertedben!

Mártha Izabella, 2015. márc. 16.


A tavalyi csapadékos évben több olyan gomba is felszaporodott, mely komoly gondokat okozhat az ültetvényben és különösen a 2014/15 évi enyhe telet követően. E betegségek áttelelő képleteinek első gyérítését a nyugalmi időszakban végzett lemosó permetezéssel hajthatjuk végre a leghatékonyabban.

Így lesz gyümölcs a kertedben!

A téli fagyok elmúltával, közvetlenül a rügypattanás előtt nagy lémennyiséggel végzett permetezés a fellazult rügypikkelyekbe bejutva az élettevékenységét megkezdő károsítókat pusztítja el.

Tavaszi lemosás titka: a megfelelő réz!

A Champion 50 WG Magyarországon elsőként megjelent rézhidroxid hatóanyagú készítmény, amely most a megújult formulációjának köszönhetően az egyik legtisztább hatóanyagú készítmény. A formulációjának köszönhetően nem porzik, könnyű a kimérése, a permetlé készítése, kényelmes a felhasználása. Óriási előnye, hogy rezisztenciatörő, mert jól kiegészíti a szisztémikus blokkban használható felszívódó szereket.

Felhasználható almatermésűekben a lisztharmat kivételével a gombabetegségekre, valamint a baktériumos eredetű betegségek ellen és tűzelhalás ellen.

Csonthéjasokban a meggy, cseresznye, szilva levéllyukacsosodása, moníliás betegsége, valamint őszibarack tafrinás betegsége ellen lemosó jelleggel permetezzünk.

Kora tavaszi monilia tünet

A kén jelentősége a növényvédelemben!

Ültetvényeinkben gyakran fordulnak elő a növényeinket megbetegítő járványok, jelentős terméskiesést okozva és megfosztva minket az elérhető legnagyobb jövedelemtől. A járványok kialakulásáért nem csak az időjárást tehetjük felelőssé, az állandóan jelenlévő betegségek okozója lehet a rosszul megválasztott termőkörnyezet (pl. mély fekvés), vagy az agrotechnikai eljárás hibája (pl. metszés), de talán a legtöbb kiesést a hiányos vegyszeres védekezés okozza. Az elemi kén a liszharmatfélék légzését gátolja, kora tavaszi alkalmazása a télen áttelelt képletek gyérítése érdekében nélkülözhetetlen!

Alma lisztharmat

Erre ad kiváló megoldást a Cosavet DF, amely 80% mikoronizált elemi kén tartalmú készítmény, amellyel könnyű a permetlé készítés, mivel a szemcsék azonnal eloszlanak a permetlében.

Almatermésűekben lisztharmat ellen kiválóan alkalmazható egérfül állapottól, emellett a készítménynek atkagyérítő hatás a is van.

Csonthéjasokban a lisztharmat mellett levéllyukacsosodás ellen is használható. A készítmény  25°C felett érzékeny kultúráknál perzselhet, ezért melegbe ne permetezzünk!

Tavaszi permetezés a gyümölcsösökben!

Az almában az egyik legveszélyesebb betegség a varasodás, amely csapadékos vegetációban járványméterűvé is nőhet. Áttelelő képletei a lehullott levelekből akár már kora tavas szal fertőzhetnek, ezért ellene pirosbimbós állapottól megelőző jelleggel védekezzni kell Domark 10 EC  készítménnyel.  Folyékony, felszívódó, tetrakonazol hatóanyagú gombaölő szer, amely a növényben gyorsan felszívódik, majd ott egyenletesen eloszlik. Hosszú hatástartamú készítmény, amely egyidejüleg  az almafa lisztharmat szekunder fertőzései ellen is védelmet biztosít. A szer hatékonysága érdekében célszerű kontakt készítménnyel kombinálni, varasodás ellen a Manfil 75 WG, lisztharmat ellen a Cosavet DF javasolt.

A csonthéjasok monilíniás betegségének két különböző kórképe a hajtáscsúcs hervadása és a gyümölcsrothadás, melyeket két rokon gombafaj okoz. A két gombafaj általában egyszerre fordul elő a csonthéjasokban, azonban a nagyobb veszélyt, a hajtáshervadást okozó gomba jelenti, ami a virágzás után a virágcsomók és a hajtáscsúcsok hervadnását, majd elszáradását okozza. Különösen akkor van veszély, ha virágzás idején sok a csapadék , ilyenkor a betegség óriási méreteket ölthet, az ágak és a gyümölcsök is károsodnak. A védekezést fehérbimbós állapotban el kell kezdeni, erős fertőzés esetén virágzásban és virágzás végén ismételjük meg.

A virágzás időszakában fellépő hideg időtartama és mértéke meghatározza a fagykárt. A védekezés legegyszerűbb módja, ha a növényt felkészítjük erre az időszakra Wuxal® Ascofol (20-40 ml/10 l víz) mikroelemekben és természetes növekedés-szabályozó anyagokban gazdag barna tengeri alga kivonatából készült biostimulátor lombtrágyával, amely növeli a sejtnedv koncentrációját, fokozza a stressztűrőképességet és fokozza az ellenálóképességet. A meg­fe­lelő bór­el­látás vi­­rág­záshoz, a terméskötődéshez és a rügy­dif­fe­ren­ciálódáshoz elengedhetetlen , valamint javítja a növény vízház­tar­tását, és a kalcium beépülése is hatékonyab­bá válik, melyre legalkalmasabb a Wuxal® Boron Max ( 10-30 ml/10 l víz) szuszpenziós lombtrágya használata.

Amikor az ültetvényünkben fellépő betegségekkel szemben készülünk védekezni, ne feledjük, hogy a megfelelő termékeit alkalmazva a lehető legjobb minőségű termést tudjuk előállítani és többlet jövedelmet tudunk realizálni!

Kapcsolódó cikk: Mi a teendőnk a gyeppel tavasszal?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia