szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így lesz szép kerted egynyári virágokból!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 17.


Az egyetlen nyáron át viruló pipacs állítólag már az ókori egyiptomiaknak is kedvelt virága volt. Vele és a búzavirággal a Mátyás királykori kertek gondozott pázsitjait is ékesítették. Mai kertjeinknek is a legmegragadóbb színfoltjai lehetnek az egynyári virágok. Lessük el a jól bevált módszereket!

Így lesz szép kerted egynyári virágokból!

Kertes otthonunkban szép, ha az utcától, kaputól, a ház bejáratáig vezető utat és a bejárat környékét szegélyezik vagy ha az épületet egy-két oldalon szalagszerű virágsáv veszi körül.

 

Terasz előtt, kertben a kúszónövényekkel árnyékolt ülőhely közelében is érdemes kialakítani szabályos vagy szabálytalan formájú, kisebb-nagyobb felületeket, vagy több kisebb foltot egynyári virágokból. Terméskőlapokkal vagy egyéb módon burkolt felületek, udvarrészek egyhangúsága is feloldható egy-egy ládába, kőedénybe, műanyag tartóba, esetleg más edénybe beültetett egynyári virágokkal. S ugyanezek helyet kaphatnak erkélyen, ablakban. Ha illatos is van közöttük, még kellemesebb lesz a hatás.


Az egynyári virágok különösebb rendszerezés nélkül szinte szertelen összevisszaságban is kerülhetnek egymás mellé, nagyobb területen azonban elrendezve szebbek. A virágszínben és magasságban teljesen megegyezők élénk színük miatt különösen erős színhatást adnak, szinte ünnepélyesnek tűnnek. De szép lehet 4-5 fajta azonos magasságú virág, színében eltérő, változóan ismétlődve ültetve. Szép, ha a szegélynövény nemcsak magasságban, hanem színben is eltér a belső részre kerülőktől.


Az elvetett magokból is virágzóvá nevelhetünk sok egynyárit, de palántáik ültetésével hamarabb válnak teljes értékű színfoltokká. Ezért legjobb a virágfelületeknek legalább egy részét előnevelt, bimbós vagy virágos palántákkal beültetni. Leggyorsabban cserépben vagy tőzegcserépben, illetve tápkockában előnevelt palánták fejlődnek tovább, mivel kevesebb sérülés éri a gyökérzetüket, mint a ládában vagy ágyban előnevelteket. Kertészetben megvásárolhatók vagy lakásunkban például kis cserépben, poharakban nevelhetők.


Négyzetméterre számítva átlagosan húsz palántát kell kiültetni ahhoz, hogy mielőbb szép növényfolt legyen belőlük. A palánták számának megfelelően 15-30 cm között lehet az ültetési távolság. Az állandó helyükre vetett magvainkból kikelt egynyári virágokat is ilyen térközre ajánlatos megritkítani, 2-3 leveles korukban.

 

Ügyeljünk arra, hogy a kerti virágágyás felülete maradjon közel egy síkban a környező területtel. Ne emelkedjen ki dombszerűen, mivel ez nemcsak csúnya, hanem kedvezőtlen is az ide kerülő növényeknek. A felmagasított föld erősen felmelegszik és ettől hamarabb kiszárad. Az öntözővízből csak keveset fogad be, mert a víz nagy része lefolyik róla.


Az ablakok, erkélyek virágkiültetésénél különösen a növényválogatásra kell nagy gondot fordítani. Az alacsony, zömök növekedésűek, tartós virágzású, igénytelen, szárazságot, huzatot, szelet is tűrő növények legmegfelelőbbek ide. Keskeny utcák, északi árnyékolt oldalak, az árnyékot is kedvelő növényeket kívánják, déli fekvésű, napsütötte helyekre szárazságtűrők valók.
 

Kapcsolódó cikk:

Így tápláld a rózsáfat - Éhezés kizárva!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:39

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 10:30

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia