szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így mérj csapást a rovarokra!

Topor Erika, 2013. júl. 08.


A szakszerű védekezés alapja a helyes rovar-meghatározás. Ahhoz, hogy mindig a megfelelő vegyszert vagy biológiai „fegyvert” használjuk a házi kertben, ahhoz mindenképpen tudni kell, mivel állunk szemben.

Így mérj csapást a rovarokra!

A rovarok befogásának számos lehetősége van, és ezeket az egyszerű módszereket most megosztjuk a kedves Olvasóval.

Lepkehálóval való befogás:

A röpképes rovarok leginkább a száraz és meleg időben jelennek meg. A hűvös és nyirkos időben elrejtőznek. A lepkehálóval történő befogáshoz válasszunk derűs napot, és lehetőleg a kora reggeli órákat, mivel a rovarok ekkor a legaktívabbak. A vízszintesen tartott hálót húzzuk végig többször a rovarok által belepett növények hajtásain.

Fénycsapdák:

Az alkonyatkor repülő rovarok befogására használjuk a fénycsapdát. Erre a kék-, fehér és ibolyaszínű lámpák a legalkalmasabbak. A rovarok nagyja nem látja a vörös és a narancssárga színt. Az éjszaka aktív rovarok főleg a meleg estéken repkednek. Egy szappanos- vagy olajos vízzel töltött edényre helyezzünk gázlámpát. A lepkék bele hullanak a vízbe és onnan képtelenek lesznek továbbszállni.

Csalétkes csapdák:

A repülő rovarok befogására a csalétkes csapda is jó. Keverjünk el friss élesztőt, édes folyadékkal (mézes víz, szirup, must) és tegyük egy befőttesüvegbe. Az is jó megoldás lehet, hogy melasszal, gyülömcspéppel, mézzel kenünk be fatörzseket, deszkadarabokat. A rovarok lába, szárnya beleragad ebbe a ragacsos felületbe és képtelenek onnan kiszabadulni.

Feromoncsapdák:

A lepkefajok nőstényei hímjeiket várva ivari illatanyagokat bocsájtanak ki, ezzel csalogatják a hím egyedeket. Néhány fontosabb kártevő, mint például az almamoly csalogatóanyagait szintetikus úton is előállítják. A kertészetek és gazdaboltok polcain ezeket a feromoncsapdákat meg is tudjuk vásárolni. A feromoncsapdákat főleg a kártevő rajzási időpontjának és intenzitásának meghatározására használják. A röpképtelen rovarokat és a szárnyatlan lárvaalakokat csaknem mindig így tudjuk a legkönnyebben befogni.

Lerázás:

Az egyik legegyszerűbb rovarbefogási módszer. A rovarok által belepett cserjék és fák alá helyezzünk fehér ponyvát. Rázzuk meg alaposan a növényt, és a lombozatról hamar lepotyognak a fehér ponyvára a rovarok.

Talajcsapdák:

A talajlakó rovarok befogására célszerű talajcsapdát készíteni. Erre alkalmasak a sima falú edények (műanyagpohár, széles szájú üvegek), melyeket ássunk be a talaj színével egy magasságba, töltsük meg sörrel, bomló gyümölcspéppel, melasszal. A talajlakó rovarok belemásznak, és kiszökni már nem tudnak.

A rovarhatározási céllal felállított talajcsapdákat csak addig működtessük, ameddig szükséges, mert az ártalmatlan rovarok, vagy épp a hasznos állatok is belekerülhetnek. A szakszerű növényvédelem alapját képző rovathatározás elengedhetetlen.

Kapcsolódó cikk:

Termesszünk sövényként ribiszkét!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia