szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így óvd a szobanövényeket!

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 03.


Hogyan gondozzuk a gumifát és a fokföldi ibolyát? A mikulásviráh miként éli túl túlzott gondoskodásunkat? Néhány egyszerű ötlet és egészséges növényeink lesznek.

Így óvd a szobanövényeket!
 • A gumifa kedveli a világos helyeket, de nem a napot. Nyáron kiteheti őket a szabadba. Nagy növényeknél, amelyek túlságosan közel vannak a földhöz, ahol sötét van, gyakran fény hiányában pusztulnak el az alsó levelek. A kis levelek pusztulása tápanyaghiányra utal. Télen a gumifa előnybe részesíti a fűtetlen szobát. Ha lekonyulnak a levelek, az is azt jelenti, hogy túl nagy a meleg.
 • A gumifa régi leveleiről alkalomszerűen egy nedves ruhával távolítsa el a port, illetve az esetleges férgeket. Néha-néha tejjel is bedörzsölheti őket. Ezáltal szép fényt kap a növény, és egészséges is marad.
 • Ha a gumifa elveszti egy levelét, vágjon pontosan a régi mellé egy kis rovátkát egy borotvapengével. Nemsokára új levél fog képződni ezen a helyen.
 • A fokföldi ibolya meleg, világos, de nem napos helyet kíván, és nem kedveli a huzatot sem. Levelei nagyon érzékenyek a locsolóvízre, így mindig alulról öntözzük.
 • A virágos szobanövényeknek sok vízre van szükségük, de nem feltétlenül állandó nedvességre. Ha félórával a locsolás után van víz a tálkájában, azt öntsük ki.
 • Az azáleának sok fényre, de nem erős napsütésre van szüksége. A túl nagy meleg és a száraz levegő hatására elkezd hullani a levele, és az meggátolja virágzást is. A virágzás idején az azáleának rengeteg vízre van szüksége. Ajánlatos 3-4 napon keresztül víz alatt tartani ezt a növényt, hogy a föld maradéktalanul megszívja magát nedvességgel. Tél után tegye az erkélyre vagy ki a kertbe, egy félárnyékos helyre. Hetente egyszer-kétszer locsolja. Ősszel újra hozza be, és erősen locsolja. Az újravirágzás megkönnyítése érdekében tegye a virágot télen egy pár napra hideg helyiségbe. A hideg nyílásra ösztönzi a szunnyadó rügyeket. És ha ezután újra kiviszi a növényt a természetbe, meglátja gazdagon fog virágozni.
 • A cserépbe ültetett hortenzia sok vizet igényel, aminek vagy állottnak, vagy forraltnak kell lennie, mert ez a növény mész-érzékeny. Ha túl száraz a földje, tegye egy negyedórára egy állott vízzel megtöltött edénybe.
 • A mikulásvirágnak nagyon sok fényre van szüksége, még a közvetlen napsugárzást is kedveli, kivéve a forró nyári napokat. Télen alacsony hőmérsékletet igényel, különben elhullajtja leveleit. A virágzás után szinte megszüntetheti a locsolást, mert a növénynek nyugalmi időre van szüksége. Ez alatt jól vágja vissza. Amikor megjelennek az új hajtások, akkor kezdje el újra locsolni. Mivel a mikulásvirág rövid élettartalmú növénynek számít, novemberben legalább 12-13 óra teljes sötétségre van szüksége, különben nem fog virágozni.
 • Ha a lakásban festés vagy tapétázás van, illetve új szőnyegpadlót ragaszt vagy csempéz, vigyázzon, mert a festék, ragasztó szaga károsítja a növényeket. Jobb ilyenkor a szomszédba átvinni a növényeket.
 • A mérgező diffenbachiának sok melegre és nagy páratartalomra van szüksége. A világos, de nem napos helyet kedveli. Mint ahogy a nevében is benne van, a növény mérgező, ezért vigyázzon, hogy gyermeke ne kerüljön a közelébe.
 • A karácsonyi kaktuszt csak március és június között kell trágyázni és nedvesen tartani. Július-augusztusban hagyja békén: keveset locsolja, és ne trágyázza. Legjobb, ha a nyári hónapokban kiteszi a szabadba.

Kapcsolódó cikk:

Díszes cserepek egyszerűen!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!