szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így spóroljunk a fűtésen-hűtésen növények segítségével!

Scheftsik Tamás, 2013. jún. 02.


A spórolás manapság egyre divatosabb, ami nem is csoda, tekintve az árakat és az e mellett jelentkező béreket. Szerencsére azonban a spórolásnak egy egészen különleges formája terjed erőteljesen, ez pedig nem más, mint a környezettudatossággal összefont takarékosság. Ezt láthatjuk mindenhol, hiszen a kiadásokat remekül lehet csökkenteni azzal, ha egy kicsit – vagy inkább nagyon – a természet felé fordulunk.

Így spóroljunk a fűtésen-hűtésen növények segítségével!

Növényekkel a hőingadozás ellen

 

Egy ház rezsijének tetemes részét az a költség adja, amely a levegő temperálásából adódik. Az emberek, ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben, nem mindig elégednek meg azzal a hőmérséklettel, amit a természet ad. Télen fűteni, nyáron pedig hűteni kell, ezt nem nagyon lehet kikerülni. Hogy a növények ebben is a segítségünkre lehetnek? Természetesen, ráadásul ez nem is titok, őseink ezt nagyon jól tudták. Szerencsére a modern ökofelfogás újra felfedezi magának ezt a lehetőséget. Konkrétan nem másról van szó, minthogy a fák, és a nagyobb bokrok árnyékot vetnek a házra, és annak ablakaira. Ezzel a nyári forróságot egy kissé megszűrik, arról már nem is beszélve, hogy a folyamatos párologtatással kellemesebb hőmérséklet is van a közelükben. Így pedig komoly pénzeket lehet spórolni a légkondin.

 

Nincs más dolgunk, mint a kertünket úgy megalkotni, hogy az ablakok elé, vagy inkább fölé lombkorona, esetleg futónövények adta árnyék terüljön. Ezzel pedig akármilyen hihetetlen is, erősen befolyásoljuk a lakás melegedését. A téli időszakban sajnos a növények sem tudják melegíteni a házat, tekintve hogy a leveleiket is eldobálják. Ám ezzel közvetve mégis hozzájárulnak a kellemes benti időhöz. A nyári áldásos árnyék ebben az esetben nincs meg, vagyis a levelek hiánya miatt a napfény akadálytalanul áramolhat az ablakokon át a szobába, melegítve annak levegőjét – és persze valamennyivel csökkentve a fűtési kiadásokat.

 

Passzív ház módjára

 

Még jobb eredményt érhetünk el, ha hajlandóak vagyunk egy kicsit változtatni a ház homlokzatán. Ha a falaktól 1-2 méterre egy, a házhoz csatlakozó üvegburkot hozunk létre, akkor két legyet is üthetünk egy csapásra. Lesz egy olyan teraszunk, ami nem csak fedett, de adott esetben akár üvegház gyanánt is funkcionál, és tökéletesen elfér benne a konyhakert. De ha ez egy kissé sok lenne, akkor is kitűnő télikert lehet belőle, vagy egy egyszerű fedett terasz (érdemes nyitható felületeket is tenni rá, hogy a szellőzés megoldott legyen. Már maga az üveg is sokat segíthet a melegítésben, de ha befuttatjuk egy lombhullató növénnyel, akkor megduplázhatjuk a hatékonyságát.

 

A működési elv ugyanaz, mint az előbb említett „ültessünk fát az ablak elé” esetben, csak fokozottan. A növény adta árnyék lehűti az üveg alatti területet, ha annak a szellőzése is jó, így a házhoz el sem ér a kánikula, annak falai nem melegednek át olyan mértékben. Ebből adódóan a hűtésük is lényegesen egyszerűbb és olcsóbb. Télen pedig a beáramló napfény felmelegíti az üveg alatt lévő levegőt, így melegebb van a ház körül, mint odakint. Ez pedig azt jelenti, hogy az alap hőfok, és a felfűtés is sokkal könnyebb lesz. Cserébe pedig csak annyit kell tennünk, hogy csodaszép, zöld ruhába öltözött burával takarjuk a házat a kíváncsi tekintetek elől.
 

Kapcsolódó cikk:

Harcban a meredek telekkel
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia