szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így szaporítsd a kaktuszt magról!

Sulyok Józsefné, 2013. júl. 23.


A kaktuszok sokunk szívét megdobogtatják, virágzásukra pedig igazi csodaként tekintünk. Mélyüljünk most el a kis magoncok érdekes világában, hiszen egy igazi kaktuszrajongó magról szaporít vagy legalábbis megpróbálja!

Így szaporítsd a kaktuszt magról!

Jó eredményt a friss, csírázó képes magokkal is csak akkor tudunk elérni, ha figyelembe vesszük a magvetéssel és a magoncok ápolásával kapcsolatos tudnivalókat. Ugyanis a magvetés, a kis magoncok hőmérséklet, fény, víz, levegő és talajigénye lényegesen más, mint mit a már fejlett kaktuszoké.

A magvetést szobában is végezhetjük késő tavasszal és nyáron. De ha van üvegházunk, melegágyunk, már korábban március vagy áprilisban is elvégezhetjük a vetést. A talaj legyen mindig nedves sohasem szabad kiszáradnia. A tűző napsütéstől árnyékolással kell védeni a vetést és a magoncokat. Az elvetett magvaknak a párás levegőt feltétlenül biztosítanunk kell.

A kaktuszvetéshez olyan földet használjunk, amelynek jó a vízáteresztő képessége. Jól bevált az érett lombföldből, folyami homokból és tőzegből egyenlő arányban készített földkeverék. Jó, ha a vetéshez, később a tűzdeléshez a földet fertőtlenítjük.

A friss magvetést lehetőleg ne öntözzük felülről, egyszerűen egy nagyobb tálba öntsünk vizet és abba állítsuk a cserepet, amelybe magokat ültettük és alulról szívassuk fel a vizet. A magoncokat árnyékolással védjük a tűző napsütéstől, még akkor is, ha a legforróbb napsütéses tájak kaktuszainak magvai is.

A kaktuszok magvai a fényen csírázók közé tartoznak. Egyes kaktuszfajok magvai 3-4 nap múlva kicsíráznak, de a legtöbb fajnak a csírázási ideje 10-14 nap.
Szobai magvetésnél a kis magoncok minél világosabb helyet kapjanak a lakásban, de közvetlen a tűző napsütés még ne érje őket.

Ahol azonban házi kert van, amelyben hidegágyat vagy üvegházat készítettünk a magok számára, a gyűjteményünk gyarapítására sokféle kaktuszfajt és fajtát vethetünk. Erre a célra nagyobb vetőedényt kell használnunk.

Amikor a kis növénykéken a sörteszerű tüskék megjelennek, megkezdhetjük az áttűzdelést, különösen, ha sűrűn kelte ki. Egyes magoncok még olyan kicsik, hogy kézzel sem ajánlatos megfogni, akkor használjunk tűzdelő pálcát. A magoncok nagy része megfelelő szórt fényben jobban fejlődnek, mint tűző napsütésben.

Figyeljünk oda, hogy levegőjük, páratartalmuk legyen megfelelő, fontos a rendszeres, egyenletes öntözés, hogy talajuk ne száradjon ki. Ősz felé, amikor a napfény ereje már gyengül, az árnyékolást fokozatosan szüntessük meg, szoktassuk a kis kaktuszainkat napfényhez, mert ekkor már ez segíti elő felkészülésüket az áttelelésükre.

Kapcsolódó cikk:

Mutatós szúrós szépségek a kertben

 
Hozzászólások (1)

Dan Edina
2013. júl. 23. (3 420 napja)
Honnan lehet magot szerezni?