szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tápláld a rózsádat- Éhezés kizárva!

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 13.


Gyakran emlegetik, hogy a rózsának különleges talajigénye van. Ez nagy gondot jelent a külföldi, főleg nyugati rózsatermelőknek. A mi helyzetünk sokkal jobb, mert Magyarország talajai a savanyú homok és a szik kivételével alkalmasak a rózsatermesztésre.

Így tápláld a rózsádat- Éhezés kizárva!

Hiszen az általánosan elterjedt alany, a Rosa canina, más néven gyepűrózsa, melyet vad előfordulásban, hazánkban majdnem mindenhol megtalálunk, kevés kivétellel mindenütt jól díszlik. Megállapíthatjuk, hogy ahol a Rosa canina vadon előfordul, ott nyugodtan telepíthetünk rózsát. A hazai canináink általában mészkedvelők és talajaink nagy része a rózsatermesztéshez szükséges mészmennyiséget tartalmazza.


Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy rózsatermesztésre legjobban megfelelnek a közömbös, enyhén lúgos talajok. A betelepítendő területek talaja jó vízelvezető legyen, mert a rózsa nem szereti a pangó vizet. Amennyiben a vízelvezetés rossz, a vízelvezetésről mesterségesen kell gondoskodni. Ez történhet drénezéssel, amikor a talaj felszínétől 50-60 cm mélységben égetett agyag dréncsöveket helyezünk el, vagy a talajt ilyen mélységig kiemeljük, 8-10 cm vastag rétegben kavicsot terítünk szét, és erre helyezzük vissza a kiemelt földet.


A rózsa nagyon tápigényes növény, felülmúlja a többi kerti virágokét. Főleg káliumigénye nagy, ezért bőségesen kell trágyáznunk szerves és műtrágyával együtt. Az állati eredetű szerves trágyák közül a marhatrágya ajánlatos, de ezt figyelmen kívül hagyhatjuk, mert minden állati eredetű trágya megfelel, ha legalább egy évig komposztáljuk. Legjobb, a teljesen földdé érett trágya, melyben a bomlási folyamatok már megszűntek. Éretlen trágya alkalmazása több kárt okoz, mintha nem trágyáznánk.


Használhatunk növényi eredetű szerves-trágyát is. Ez szalmából, kukoricából vagy egyéb növényi maradványból készülhet. Ha növényi részekből készítünk trágyát, a korhadás elősegítésére nitrogéntartalmú műtrágyát adjunk hozzá. Ha ezt nem tesszük meg, a korhadás nagyon lassan megy végbe. Természetesen nedvességről is gondoskodni kell, különösen, ha nem zöld anyagot, hanem szárazat használunk a trágyakészítéshez. Komposzttrágyázáshoz is folyamodhatunk, melyet saját magunk el tudunk készíteni.


Az összes kerti hulladékot, kigyomlált gyomot, lehullott lomblevelet gyűjtsük össze kupacban. Fele földmennyiséggel keverve rétegezzük, 3-4 havonta forgassuk át, nyáron, ha nagyon száraz az időjárás, többször locsoljuk meg, hogy állandóan nyirkos legyen. Egy év múlva jó minőségű komposzttrágya áll rendelkezésünkre. Arra vigyázzunk, hogy beteg növényi rész ne kerüljön a komposztba, a beteg részeket égessük el, és csak a hamut szórjuk a komposztra.


Azt elmondhatjuk, hogy a rózsa tápanyagigénye a zöldségtermesztésben megállapított tápanyagszükséglet két-háromszorosát teszi ki.

 

Kapcsolódó cikk:

Rózsát gabona helyett?!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!