szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tedd vonzóvá az iskolakezdést!

Scheftsik Tamás, 2013. szept. 05.


A gyerekszobában végzett munka nagyon komoly dolog, hiszen csemetéink fejlődését szolgálja, éppen ezért különösen nagy hangsúlyt kell arra fektetnünk, hogy a körülmények ideálisak legyenek a tanuláshoz, hiszen sokszor nem csak a kedv hiányzik a lurkókból, hanem a környezetük sem nevezhető inspirálónak.

Így tedd vonzóvá az iskolakezdést!

Ezek az apróságok pedig nagyon nagy súllyal esnek latba, amikor arról van szó, hogy a gyerek megszereti-e egyáltalán a tanulást.

Íróasztal?

Sok gyerek egyáltalán nem akar a szobájában tanulni, vagy ha mégis, akkor inkább az ágyán teszi ezt. Ez alapvetően rossz elképzelés, több okból is. Ha velünk van tanulás közben, mi sertepertélünk, főzünk, pakolunk, akkor ő nem tud majd rendesen koncentrálni. Ha pedig az ágyán fekve ír, olvas és számol, akkor a gerincének nem tesz jót, nem is beszélve arról, hogy mennyire csábító az a lehetőség, hogy csak a fejét kell letennie, ahhoz, hogy egy kicsit szundíthasson, nem sokat, csak egy keveset… És persze ekkor már megint nem a tanuláson van a hangsúly. Így nem is kérdéses, hogy kell-e íróasztal a gyereknek.

Kialakítás

A lényege, hogy igen nagy felület álljon a rendelkezésre. Lehetőleg ne egy régi, kiszuperált asztalt állítsunk a gyerekszobába, mert nem igazán felel meg az elképzeléseknek. Ha nincs más lehetőség, akkor gondoskodjunk arról, hogy elegendő tároló és pakolófelülete legyen a gyereknek, hogy a füzeteket, könyveket és egyéb tanuláshoz használt eszközöket el tudja pakolni (ettől függetlenül úgy is rumli lesz az asztalon). Az sem egy utolsó szempont, ha az asztal lapját lehet állítani, így meg lehet találni azt a dőlésszöget, ami a lurkónak a legjobb. Az, hogy sarokasztal, vagy egy egyszerű darab a kiválasztott, az teljesen mindegy, ez a szoba adottságainak függvényében érdemes eldönteni.

Tér

Bár ezt sokan nem veszik figyelembe, a tanulás egy komoly szellemi munka, alkotói folyamat. Ennek megfelelően bizony szükségük lesz térre is, ellenkező esetben beszorul a kreativitásuk, nem tudják kibontakoztatni azt. Természetesen a szoba méretein nem nagyon lehet változtatni, így egy kicsit trükközni kell. Nagyon jó ötlet az asztalt az ablak elé tenni. Ezzel nem csak arról tudunk gondoskodni, hogy a tanuláshoz és az íráshoz a lehető legtovább természetes fény legyen, hanem arról is, hogy a tér meglegyen a gyerek szeme előtt. Igaz, így sokszor elkalandozhat a figyelme az ablakon túlra, ám ha nekiindul a fantázia, akkor sokkal gyorsabban készen lehet a kötelező feladatokkal. Ha ez nem megoldható, és mindenképpen a falra kell tolni az asztalt, akkor lehetőleg olyan felületet alakítsunk ki a szem előtt, ami nem homogén. Festhetjük is a falat, amivel remekül tágíthatjuk a teret, de az is megoldás, ha üzenő falat alakítunk ki, esetleg fotókat, vagy egy posztert teszünk szembe az asztal elé.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia