szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így teleltesd a dézsás növényeket!

Sulyok Józsefné, 2014. nov. 12.


Körültekintő intézkedésekkel gondoskodhatunk arról, hogy minden évelő fajunk felkészüljön a téli szezonra. Az egynyáriak és a nehezen teleltető balkonnövényeket a vegetációs időszak végén teljesen vágjuk vissza. Az évelő fajokat azonban másként készíthetjük fel a télre.

Így teleltesd a dézsás növényeket!

Állítsuk le a növények tápanyag-utánpótlását, augusztus közepén tápozzuk meg utoljára az évelő fajokat. Ezzel megakadályozzuk, hogy a tél kezdete előtt még egyszer kihajtsanak, és a hideg évszakban gyenge hajtásaik legyenek.

Az évelő növényeket, melyeknek a föld feletti része teljesen elfagy, vágjuk vissza a föld felszínéig. A télizöld fajok leveleit, mint a bőrlevélét és a tűzesőét, színes foltként hagyjuk a növényeken. Ugyanez vonatkozik a robusztus fűfélékre, e növények szára és kalászai száraz állapotukban is szép látványt nyújtanak. Az elterebélyesedett dézsás növényeket legjobb visszavágni, mielőtt teleltetési helyükre vinnénk őket. Ez megkönnyíti a szállítást, és spórolhatunk a hellyel. Vágjuk le a hajtásokat annyira, hogy harmonikus koronát lássunk magunk előtt. A metszésnél ügyeljünk arra, hogy néhány mm-es hajtásrész mindig maradjon a rügy felett.

A télálló fás-szárú növények, például a rózsák vagy a gyümölcsfák esetében várjunk a metszéssel tavaszig.

Nézzük át a növényeket, a beteg példányokat mindenképpen kezelni kell, és el kell távolítani a többi cserepes növénytől, hogy ne fertőzhessen tovább. Az elhervadt, elpusztult növényi részeket is lehető leghamarabb távolítsuk el. A kártevők, gombák így nem találnak támadható felületet a növényeinken.

Kapcsolódó cikk:

Tervezz saját dézsakertet!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia