szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így teleltess profin!

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 29.


A hagymás, gumós növények legtöbbje megfelelően télálló ahhoz, hogy egész évben a talajban maradjon. A trópusi származású kardvirágokat, kannákat, dáliákat ugyanakkor fagymentes helyen kell teleltetnünk. A föld alatti raktározó szerveiket ősszel ki kell ásni a talajból.

Így teleltess profin!

Az inkaliliom, üstökliliom, az egyes érzékeny kockásliliom és nősziromfajok télállóak ugyan, de a téli nedves fekvésben ne maradjanak kint, inkább ősszel ezeket is ássuk ki és a lakásban teleltessük át. Enyhe éghajlatú tájakon elég, ha lombbal takarjuk le.

A hagymák, gumók felszedési időpontja egyrészt a virágzási időtől, másrészt az éghajlati adottságtól függ. Általában a legjobb, ha egy meleg, csapadékmentes őszi napon fogunk hozzá a munkához. Kiássuk a hagymákat, gumókat letisztítjuk róluk a földet, és kiterítjük őket száradni. Esetleg lombmaradványuknál fogva felakasztva is száríthatjuk a hagymákat. Vizsgáljuk át a hagymákat, a rosszakat dobáljuk ki. Hagyjuk a hagymákat néhány napig meleg, szellős helyen száradni, majd vágjuk le a lombot, az elhalt burokleveleket és a földet szedjük le.Tárolásra a fából készült rekeszek a legalkalmasabbak. Töltsünk ezekbe vékony réteg homokot, tőzeget vagy fűrészport. Erre helyezzük rá egyesével a hagymákat, ügyelve arra, hogy ne érintkezzenek egymással. A telelőhelynek száraznak, sötétnek és hűvösnek kell lennie (10 fok körüli pince). A garázs azért nem jó, mert az túlságosan lehűlhet, és a hagymák megfázhatnak. Néha érdemes átvizsgálni a hagymát, nehogy penészedés üsse fel a fejét, ha találunk ilyet, azonnal távolítsuk el.

Edényesek téli védelme

Cserepekbe ültetve az amúgy télálló tulipánokat, jácintokat, nárciszokat is védeni kell. Az edényeket állítsuk szorosan egymás mellé, keressünk nekik védett helyett a ház fala mellett vagy az erkély védett sarkában. Tegyünk alá hungarocell-lapokat vagy deszkát. Talán érdemes zsákvászonnal takarni a cserepeket illetve erre a takarórétegre mulcsot rétegezni.

Egyes fajokat nem is kimondottan a hidegtől, hanem inkább a téli csapadéktól kell óvni. A csapadékveszélynek kitett növényekre érdemes télre fóliaalagutat húzni, hogy ezzel védjük meg őket a sok nedvességtől.              

Kapcsolódó cikk:

A leander sikeres teleltetésének titka!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia