szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tényleg hatékony a mulcsozás!

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 19.


A mulcsozás hatékony eljárás a gyomok visszaszorítására, a talaj vízgazdálkodásának javítására és tápanyag pótlására. 

Így tényleg hatékony a mulcsozás!

Mivel egyes mulcsanyagok nem esztétikusak, ezért ezeket inkább a gyümölcsösben, zöldségesben alkalmazzuk. A díszkertben a gyomokat visszaszoríthatjuk talajtakaró növényekkel, amelyek sűrűn behálózzák a talajt.

Az évelő gyomok leküzdésében segítségünkre lehet a fekete fóliás takarás. A talajra terítve nem engedi át a fényt és alatta a gyom elpusztul. Ha a fólia szélén kibújnak a gyomok, azokat könnyedén kikapálhatjuk. A takarót gondosan rögzítsük, hogy a szél alá ne kapjon, el ne szaggassa. Leterítése előtt munkáljuk meg a sorok közötti talajt, enyhén töltsük fel a sorokat, hogy takarás után a csapadék a növény tövéhez folyhasson.

Ha nagyobb területet borítunk be fekete fóliával, vágjunk rajta kereszt alakú nyílásokat, hogy a növény ne szenvedjen a szárazságtól. Ez a megoldás a földieper termesztésére alkalmas, a burgonyánál  még a töltögetést is megspórolhatjuk vele. Viszont van egy hátránya, hogy a felület öntözése nehézkes. Ezért a fólia alatt helyezzünk el csepegtető öntöző berendezést, ami a termelés időszakában végig a fólia alatt maradhat. A fóliatakarás esetén a talaj keveset párologtat, ezért kevesebb öntözésre van szükség. Díszkertben a fólia nem szép látványt nyújt, de vékony talajréteggel, vagy kaviccsal álcázhatjuk.

A lebomló anyagok közül a durva, barna mulcspapírt és a lebomló fóliát használhatjuk. A fólia esetében a termés beérése, szedése után megtakaríthatjuk az anyag összeszedését, mert a takaró darabokra szakad és lebomlik.

A fóliához hasonlóan alkalmazhatjuk a papírt is. A simára megmunkál felületre kiterítjük a tekercset, a széleket földdel rögzítjük, és az előre elkészített résekbe ültetünk. Szüretelés után egyszerűen a földbe forgatjuk, ahol lebomlik. Ez a megoldás ideális a mélyágyak esetében. A papír a díszkertben is alkalmazható, mert az összképet nem rontja. Ha nem jutunk mulcspapírhoz, megoldhatjuk a takarást csomagolópapírral is.

Gondot okozhat az ágyások közötti utak, melyeken a makacs tarackok állandóan kinőnek. Ebben az esetben feszítsünk ki megfelelő méretű hullámpapírt a területre. Alatta a talaj levegőzik, de a fényhiány miatt a gyom elpusztul. A locsolás, csapadékvíz miatt a papírmulcs csúszóssá válhat, szórjunk a felületére faforgácsot. A foszladozó papírlapot folyamatosan pótoljuk.

Időt rabló, de olcsó megoldás az újságpapírral való takarás. Vastag réteget fektessünk egymásra és a szélüket rögzítsük földdel. Ez a papír gyakran megkeményedik, és csak akkor bomlik le, ha beássuk a talajba.

A dísznövénykertben a legesztétikusabb mulcsanyag az aprított fakéreg. Elegendő  6-7 cm-es vastagságot szétteríteni, ez még az évelő gyomokat is visszaszorítja. A kéregmulcs viszonylag költséges, de tovább tart, talán érdemesebb lenne vásárolnunk egy aprítógépet, ha nagyobb területet akarunk mulcsozni, illetve van agyagforrásunk.

A mulcsként használt komposzt vagy az istállótrágya javítja a talaj szerkezetét, növeli a talaj tápanyagtartalmát, a gyomok kikelését azonban nem gátolja. Különben a gyomok a trágyában és a komposztban is ugyanolyan jól érzik magukat, mint a kultúrnövények.

Jó megoldás az őszi lombbal való mulcsozás, ami a nehéz talajoknak tesz jót. A fák alatti tányérokba 10-15 cm vastag lombréteget tegyünk. A lassú korhadás a talajt folyamatosan gazdagítja humusszal.

A frissen lenyírt és vastagon terített fűnyesedék is alkalmas mulcsréteg lehet a gyomok elfojtására. Azonban a rétegnek legalább 14- cm vastagnak kell lennie, nedves időben levegőtlenné válik és befülled, rohadó massza válik belőle, ami nem szép, és nem is hasznos.

A vékonyabb fűréteg megakadályozza, hogy a nagy esőzések után a talaj nagyon eliszaposodjon. Igaz, hogy a gyom áttör ezen a vékony mulcsrétegen, de tavasszal és kora nyáron, nemcsak óvjuk, hanem javítjuk is a talaj szerkezetét az ilyen vékony talajréteggel.

Figyelembe kell venni, hogy a félig bomló fűnyesedék vonzza  a meztelen csigákat, igaz itt összetudjuk őket szedni. Azonban a fiatal palánták alá semmiképpen ne terítsük, mert a kártevők a haszonnövényről nem fognak lemondani. A növényágyakra szórt fűnyesedék nem esztétikus, az a legbiztosabb, ha egyenletesen elosztva rétegekben a komposztra téve hasznosítjuk. 

Kapcsolódó cikk: Még nem késtünk a kétnyáriak vetésével!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia