szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így tervezz futónövényt a kertedbe!

Mártha Izabella, 2014. júl. 24.


A futó- és kúszónövények természetes tulajdonsága a folyamatos felfelé törekvő növekedés. Ezért kiválóan alkalmasak arra, ha zöld falat szeretnénk kialakítani kertünkben, esetleg elvonulni egy elkülönített árnyas zugba vagy csak egyszerűen a kiváncsi szomszédainkat szeretnénk távol tartani!

Így tervezz futónövényt a kertedbe!

Hova, mit ülessek?

A futó- és kúszónövények nemcsak külalakban, de igényeik szerint is rendkívűl nagy változatosságot mutatnak. Vannak napfénykedvelők, félárnyékos és árnyékos helyet igénylő fajok. A trombitafolyandár (Campsis radicans), a lilaakác (Wisteria sinensis) és a klemátiszos (Clematis) a napsütötte déli-délnyugati oldalon érzik jól magukat.

A loncfajok (Lonicera)viszont a félárnyékos, hűvösebb oldalakat kedveli. Ha van északi oldalon is szabad területünk, akkor farkasalmát (Aristolochia macrophylla) ültessünk oda! Ha látni szeretnénk a vadszőlő (Parthenocissus) intenzív bíborvörös őszi lombszínét, akkor napos oldalra ültessük a növényt. Örökzöldeket, mint például a borostyán (Hedera helix), vagy örökzöld lonc (Lonicera japonica 'Halliana') sötétzölddé varázsolja  és télen is védi a ház északi oldalát.

 

Mint minden növénynek a futónövénynek is szüksége van humuszban gazdag talajra, rendszeres öntözésre és tápanyagutánpótlásra, hogy sokáig kertünk különleges színfoltjai legyenek!

Építsünk-e támrendszert?

Vannak olyan kúszó növények, amelyek nem igényelnek támrenszert, ugyanis olyan módosult növényi részük van, amely segíti a felkúszásukat különböző felületekre. Ilyen például a borostyán, amely módosult gyökerével szinte bele nő a fa törzsébe vagy alár a falfelületbe. A tapadókoronggal rendelkező háromkaréjú vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata) szinte bármely egyenetlen falfelülten is képes megmaradni. 

Ha azt szeretnénk, hogy a futónövény gyorsan takarja el a nem kívánt falfelületet, akkor vadszőlőt vagy borostyánt kell oda ültetni, hiszen ezek a növények egy év alatt képesek akár több négyzetmétert is benőni!

Ha a kúszónövények színes virágait szeretnénk hangsúlyozni, akkor sokáig virágzó futónövényt, például lilaakácot, loncokat, klemátiszt, trombitafolyandárt ültessünk. És ha mellé még a virago bódító illatát is szeretnénk a kerünkbe, akkor futórózsát, téli jázmint és japán loncot használjunk!

Ezeknek a növényeknek azonban ajánlatos valamilyen támrendszert kialakítani, vagy falfelület mellé biztosítani egy olyan felületet, amire fel tud futni. A támrendszert igénylő növények vagy csavarodva kúsznak pl. a lilaakác (Wisteria sinensis), vagy kacsokkal kapaszkodnak a támrendszerre, pl. iszalagok (Clematis).

Mi mindenre alkalmasak még?

A futónövényeknem nemcsak eszétikai szerepük lehet a kertünkban, hanem kiváló takarók, térelválasztók és akár hűsítő árnyákolók is lehetnek, különösen a meleg nyári napokon!

Kapcsolódó cikk: Variációk szélfogóra
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia