szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így ültesd össze, ha jót akarsz!

Sulyok Józsefné, 2014. márc. 13.


A hagymás, gumós növények a kerti idény egészében színesítik a kertet. Amikor a tavaszelőn a hóvirágok bontják szirmaikat, egészen odáig, amikor a dáliák virítanak az ágyásokban ősszel. Mindez csak megfelelő helyen, a megfelelő társnövények mellett érvényesül, ezért a tervezéssel járó munkát semmiképpen ne hagyjuk ki.

Így ültesd össze, ha jót akarsz!

Változatos hatásokkal alakítsuk ki az ágyásokat. Érdemes minden évszakban szemügyre venni a kertet, feltárni a hiányos foltokat és ezeket hagymás, gumós virágokkal kitölteni. A fák alatti fényszegény helyeket pl. krókuszok tölthetik meg élettel, ha a nyári virágokból hiányzik valami, akkor liliomok, kannák segíthetnek.

Van arra is mód, hogy a hagymás, gumós növényeket toljuk előtérbe, és a többi növényt csak kiegészítésként ültessük melléjük. A magas termetű tulipánokat, kardvirágokat, dáliákat jobb csoportba ültetni, esetleg egész nagy felületet betelepíteni, így virágzáskor tömegüket mutatják. Tavasszal virágzó hagymások ideális társnövényei a későn virágzó árnyékliliomok, a sásliliomok, a pünkösdirózsa, illetve a díszfüvek. Ezek a később fejődő növények lombjukkal eltakarják a hervadóban lévő hagymásokat.

A nyáron és ősszel virágzó hagymások, pl. a liliomok és a magas termetű díszhagymák közé alacsonyabb vagy közepes termetű évelőket érdemes ültetni, pl. csomós harangvirágot, gólyaorrot, menyecskeszemet. Jól társíthatók emellett az alacsonyabb növésű fűfélék is. Ügyeljünk rá, hogy egy összeültetésben csak kevés és egymással harmonizáló színt válasszunk, de emellett lehetnek harsány színűek is. A sárga, narancs és a piros kombinációk mindig harmonikusak. Romantikus hatást érhetünk el bíbor, kék és ibolya együttesekkel. Hagyjuk képzeletünket szabadon szárnyalni, és az eredmény nem marad el.

Tulipán minden mennyiségben. Óriási a választék a különböző alakok és fajták között. Ha az legismertebb hagymásról van szó, a legtöbbünk azonnal a tulipánt említi. Az eredetileg Közép-Ázsiában honos növényt a 16. század óta ismerik Közép-Európában, amikor is valóságos tulipánláz tört ki a kontinensünkön. A hagymákkal akkoriban úgy kereskedtek, mint a műtrágyákkal. Jelenleg 15 fajtakört tartanak számon, amelyben a különböző jellegzetességeik alapján korán, későn, középkésőn virágzók, botanikai, nemesített változatokba sorolják a tulipánokat.

Elmondhatjuk, hogy a tulipánok csak napos fekvésben, levegős, tápanyag-dús, jó vízáteresztő képességű talajon virágoznak szépen.
Fontos, hogy az elvirágzás után vágjuk vissza a virágszárat, a gyengébb fajtákat, a levelek visszavágása után, az időjárástól függően május vége, június vége közötti időszakban szedjük fel a földből. Ezzel segítjük, hogy megőrizzék a virágzásra való hajlamukat.

Nem akarnak kertünkben virágozni a tulipánok? Ez nem feltétlenül a gondozásban vagy a termőhely hiányosságában keresendő. Léteznek rövid életű fajok, de olyanok is, amelyek megbízhatóan évről évre virágoznak. Ezek a tulipánok kimondottan masszívak és hosszú életűek. Az első évben még kiválóan virágzó tulipánok a másodikban már csak imitt-amott hoznak virágot, a harmadikban pedig már ki sem hajtanak. A jelenség oka, mint említettük, hogy léteznek rövid, ill. hosszú élettartamú tulipánok. A kevés tápanyagot kapó, ill. a túl nedves fekvésbe ültetett tulipánok egyre kevesebb virágot hoznak, majd az idő multával egyáltalán nem nyílnak. Emellett gyanakodhatunk a talajban lévő rágcsálókra, amelyek előszeretettel rágcsálják a tulipánok hagymáját.

Minden kertnek vannak olyan részei, amelyet nem, vagy csak alig érnek napsugarak. Szerencse a hagymások, gumósok között szép számmal vannak olyanok is, amelyek alkalmazkodnak a körülményekhez.
A facsoportok szegélyén évelőkkel is kiegészíthetjük a hagymások, gumósok színes társaságát. Ültehetünk hunyorokat, árnyékliliomot, ill. turbántokat. A hagymásokat akkor is betelepíthetjük a fák alá, ha ott már korábban ültettünk évelő talajtakarókat. A kövérke, borostyán, télizöld vagy meténg társaságában kiválóan érzik magukat a hóvirágok, a nárciszok és a jácintok.

Kapcsolódó cikk:

Dobd fel a lakást vidám tavaszi virágokkal!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia