szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így úszd meg a művirágot!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 11.


Az ősz lassan véget ér, és amíg lehetőségünk van, használjuk ki az alkalmat, hogy vágott virággal öltöztessük fel otthonunkat. Egy dologra ne gondoljunk: a művirágdíszítésre. Élettelen és nem helyettesíti a valódi virágot. Az ügyeseknek azonban télen sem fog üresen állni a vázája.

Így úszd meg a művirágot!

Erről már ősszel gondoskodjunk. Kevés fáradsággal, de sok-sok szeretettel elérhetjük, hogy lakásunkat télen is saját hajtású növények díszítsék. Erre a célra főleg a kora tavasszal nyíló virágok alkalmasak, pl. az ibolya, gyöngyvirág, hóvirág, tulipán, nárcisz, jácint.

Ősszel cserépbe ültetünk néhány tövet, hogy a tél folyamán jól begyökeresedjenek. Így aztán kora tavasszal gyér napfény hatására is virágot hoznak majd, jóval előbb a rendes nyílásuk előtt.

Néhány gally, szép színű őszi lomb is mutatós dísze lakásunknak. Később néhány fenyőág, csipkebogyóág, fagyöngy pótolhatja a virágot. Kedvesek a szalmavirágfélék is. A szalmavirágok szárazak, színesek és élők, tehát nem mesterségesek.

A leszedett szalmavirágot virággal lefelé felaggatjuk, hogy kiszáradjon. Különben a szirmok közé szoruló víz, rothadást okoz. Ha beporosodik, nyugodtan leöblíthetjük, csak utána ismét szárítsuk ki. Bár a szalmavirágok élő növények, csak addig tartsuk a vázában, amíg nem jelenik meg az első tavaszi virág.

S mivel ősz van, virágaink elvirítanak, ne feledkezzünk meg egyik legfontosabb tennivalónkról: a virágmagvak gyűjtéséről. Erre a célra mindig a legszebb alakú és színű virágainkat őrizzük. A leszedett termést száraz, szellős helyen szárítsuk meg, majd tisztítsuk meg a magvakat. A teljesen megszárított magvakat papírzacskóban tároljuk a vetés idejéig, mert a nedves, nyirkos, zárt helyen tartott mag megpenészedik, nem lesz csíraképes.

Kapcsolódó cikk:

A leander sikeres teleltetésének titka!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!