szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így válaszd ki a gyerekszoba növényeit!

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 24.


A gyerekszoba általában egyenletesen meleg és napfényes. 

Így válaszd ki a gyerekszoba növényeit!

A növények kiválasztásánál arra ügyeljünk, hogy ne akadályozzák a gyereket a játékban, ne legyenek terjedelmesek. Ne helyezzünk el tüskés fajokat, ne szúrjanak. Kerüljük a mérgező növényeket is, a kicsik minden iránt érdeklődnek, mindent a szájukba vesznek. Egyszerű kezelésű növényeket helyezzünk el a gyerekszobába, hogy a gyerek már kis korában hozzászokjon az élő világ megfigyeléséhez.

Bilbergia

Brazíliából származó növény, az ananászfélék családjába tartozik, közepes fény és vízigényes. A mindent tűrő növények közé tartozik, melyet a lakás minden helyiségében is elhelyezhetünk, kedvezőtlenebb körülmények között is nevelhetjük.

Keskeny, ívesen hajló levelei vannak. Karácsony tájékán vagy január-februárban jelennek meg a bókoló virágzatai. Az élénk rózsaszín virágzati fellevelekkel övezett zöldeskék virágok különlegesek és mutatóak. A terebélyes gyöktörzsön sűrű sarjtömeg jelenik meg, így a kedvező körülmények között tartott növényen egyszerre több sarj is virágzik. Egy-egy virág akár két hétig is elél. A virágot hozó sarjak nem pusztulnak el azonnal.

A bilbergiát nevelhetjük cserépben, fakéregre vagy gyökérdarabra erősítve. Földjébe keverjünk kéregdarabokat és hansági tőzeget.

Szaporítása egyszerű, a sarjait egyesével vagy tömegesen válasszuk le, és ültessük új edénybe.

Virágcsalán

Az ajakosok családjába tartozik, Jáva a hazája, fény és vízigényes. Leveleinek csak a formája hasonlít a csalánhoz, de nem rokona a gyomnövénynek. Fajtától függően a sárga és a piros sok árnyalatában pompázik. Földjébe a szokásosnál több folyami homokot keverjünk. Ne tápoldatozzuk, mert a levelek jellegzetes élénk színének kialakulását a tápanyagellátás gátolja.

A virágcsalán jelentéktelen, halványkék, kicsi virágai fürtben nyílnak. Megjelenésükkel egy időben a levelek sárgulni kezdenek, ezért a virágzó hajtásokat vágjuk vissza.

Szaporításához a gyerekeket is be lehet vonni, élvezni fogják. Amikor a növény már megnyúlt és a levelei elhalnak, ekkor szaporítsunk. Készítsünk 3-4 leveles hajtásdugványokat, amelyek hansági tőzeg és folyami homok keverékében 3 hét alatt meggyökeresednek. A cserép tetejére boríthatunk egy üveget vagy fólia zacskót, így biztosabb az eredmény.

Amikor a fiatal növények új leveleket hajtanak, csípjük vissza a felső levélpárt, hogy bebokrosodjon.

Pozsgás csillagvirág

Dél-Amerika az őshazája, a liliomfélék családjába tartozik. Hagymái a föld felszíne fölött fejlődik, erőteljesen sarjadzik. Virágai inkább érdekesek, mint mutatósak, a levelei viszont feltűnően szépek. A téli hónapokban kevesebbet öntözzük, de a levelei ne száradjanak el. Tőosztással szaporítható, amit akár a gyerekekkel is elvégeztethetünk.

Bíborpletyka

Mexikó a hazája, közepes vízigényű, nagyon fényigényes növény, a közismert pletyka rokona. Hajtásai azonban erőteljesek, vaskosak, felfelé törők. Ha elegendő napfényt kap, az egész növény bíborlila. A fényszegény hónapokban kissé visszazöldül, de a tavaszi napsütés hatására visszanyeri eredeti színét. Tavasztól őszig ablakládába vagy erkélyen is nevelhető. A szabadban nevelt példányok mindig zömökebbek. A felkopaszodott részekből készítsenek a gyerekek 3-5 cm-es dugványokat és ültessék el cserepekbe. Minden különösebb gondozás nélkül kb. 3 hét alatt begyökeresedik.

Szőrös pletyka

Közepes vízigényű, napfényigényes növény, Argentína az őshazája, a pletyka rokona. Kúszó hatásait és a levelek hátoldalát ezüstös szőrzet borítja, a levelek színe lilásvörös. A hajtások végén nyíló halvány rózsaszínű virágai is mutatósak. Amikor az első levelek sárgulnak, akkor célszerű szaporítani. A gyerekek ollóval is szeretnek bánni, vágjanak hajtásdugványokat. Az aljáról 2-3 levelet vágjanak le és egy-egy cserépbe akár 8-10 dugványt is ültethetnek.

Ha a gyerekeket érdekli a kertészkedés kosarat is készíthetnek különböző pletykafajokból. Nedves mohával béleljék ki a kosarat, töltsék meg földdel, majd körbe-körbe tűzdeljük bele a dugványokat. Különösen erkélyen mutat jól az ilyen felakasztott kosár. Két-három naponta állítsák be a kosarat egy vödörrel teli vízbe, miután megszívta magát a növény, visszaakaszthatják a helyére, az erkélyen nem gond, ha a felesleges víz lecsöpög. 

Kapcsolódó cikk: 7 világbajnok díszcserje
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia