szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Védd a gyümölcsfát ősszel! 7 életmentő tipp

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 28.


A modern növény védőszerek mellett léteznek több évszázados bio megoldások is, amelyekkel bátran élhetünk, ha egészséges gyümölcsöst szeretnénk. A télre készüljünk ép gyümölcsfákkal. Nézzük, hogy csinálták a nagy öregek?

Védd a gyümölcsfát ősszel! 7 életmentő tipp

Lombhullás után a kártevők és kórokozók jól látható, áttelelő alakjait meg kell semmisítenünk. Vágjuk le a száraz levelekből álló kis és nagy téli hernyófészkeket.

Fontos teendők az alma, körte, valamint a csonthéjasok moníliájával fertőzött, a fákon maradt összezsugorodott, megkeményedett gyümölcsök, a gyümölcsmúmiák leszedése is. Meggy és a kajszi-fák kezelésekor a múmiákon kívül a fán maradt száraz virágokat, hajtásvégeket is el kell távolítanunk.

Keressük meg a fák törzsén, vastagabb ágain a gyapjaspille taplóra emlékeztető tojáscsomóit. Éles késsel távolítsuk el őket, vagy itassuk át petróleummal, terpentinnel. Vigyázzunk! A gyapjas pille tojáscsomóit ne tegyük egyszerre a tűzre, mert a meleg hatására fejlődő gázok szétszórják a tojásokat, így egy részük életképes marad.

A fatörzsek és a vastagabb ágrészek kéregkaparását is elvégezhetjük. Az elhalt kéregrészeket, pajzstetves felületeket először kaparóvassal, majd drótkefével tisztítsuk. Munkánk csak akkor lesz eredményes, ha az eltávolított növényrészeket, a lekapart kéregtörmeléket összegyűjtjük és égetéssel megsemmisítjük.

Kezeljük az almafák törzsén, ágain található vérttetves sebeket, ecseteljük be fehér, vattaszerű telepeket gyümölcsfaolajjal. Pár nap múlva tisztítsuk ki a sebeket, vágjuk felületüket simára, kenjük be oltóviasszal vagy fasebkátránnyal. Ne hanyagoljuk el csonthéjas gyümölcsfáinkon a kéregmoly hernyója által okozott kéregelhalásokat és a mézgás sebeket se. Tisztítsuk ki őket, majd a sima felületeket zárjuk le oltómésszel.

Diófáinkon gyakran élősködnek a különböző farontó gombák. Termőtesteiket, a gomba kalapjait úgy vágjuk le, hogy a fa egészségesnek látszó részéből is legalább 2 centiméternyit hozzáfaragunk, hiszen a gombafonálzat ide is behatolhatott.

Segítőtársaink – a hasznos madarak – védelmére helyezzünk ki kertünkben madáretetőket.

Kapcsolódó cikk:

Amikor a szomszéd is utánoz! Gyümölcsös a kert valódi dísze
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia