szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így védekezhetünk ellene! Csúnya körök a fűben

Scheftsik Tamás, 2013. júl. 18.


Kertünk egyik éke a fű, a maga impozáns és megnyugtató haragoszöld paplanjával. Az oda nem illő foltok, nemcsak a látványt bontják meg, de arra is felhívják a figyelmet, hogy valami nem stimmel a fűvel. Lássuk, milyen gyakori gondok okozhatnak rejtélyes köröket a gyepben.

Így védekezhetünk ellene! Csúnya körök a fűben

Műtrágya

Annak ellenére, hogy nagyon sok helyen foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy mennyi, és milyen minőségű trágyára, műtrágyára van szüksége a gyepnek, mégis gyakran előfordul, hogy nem jó minőségű, nem megfelelő típusú vagy túl sok tápanyagpótló anyagot szórunk ki. Ha hirtelen rengeteg vagy nitrogén tartalmú műtrágyát kap a fű, akkor bizony ezzel nem nagyon tud mit kezdeni, és kiég. Ideális megoldás a Wuxal Pázsit, mert megfelelő  arányban tartalmazza a szükséges tápelemeket.

A sárga, majd később barna illetve kopasz foltok ellen sajnos már nem sokat tehetünk. Ha a fű öregebb volt, akkor előfordulhat, hogy magától rendbe jön, de erre sajnos kicsi az esély. Sokkal inkább azzal kell számolni, hogy vagy újravetjük (amivel azonban érdemes várni, amíg enyhül a kánikula), vagy pedig gyeptéglával pótoljuk a lukakat.

Kutya

Négylábú kedvenceink is kárt tehetnek féltve őrzött gyepünkben. Az még csak hagyján, hogy a kutyagumi mit tesz vele, hiszen ha az eb jól van nevelve, akkor csak a kert egy pontjára telepít aknákat. A gondot a nőstény kutyusok vizelete jelenti. A kanokkal azért nincs gond, mert ők a tereptárgyakat szemelik ki, míg a nőstény ebből a szempontból nem válogatós. Maga a vizelet nem tartalmaz olyan anyagot, ami ártana a növénynek. Sajnos azonban az ivóvízben megjelennek olyan vegyületek, melyek nem csak minket és a kutyákat károsítják, de a szervezeten keresztülhaladva a füvet is kiégetik.

A nitritek és nitrátok a nem megfelelő műtrágyázás, és a nem jól kialakított emésztők miatt is a vízbe kerülhetnek, de fő probléma a környezetszennyezéssel van. Sajnos ez az anyag tönkreteszi a füvet is a kutyus vizeletén keresztül. Először egy sötétebb zöld kör alakul ki, majd annak közepe elsárgul, és ahogy múlnak a napok, úgy lesz egyre nagyobb a sárgás folt. Annyit tehetünk, hogy újravetjük, hiszen hamar helyre lehet hozni, csak az a gond, hogy a házi kedvenc újabb akciója ugyanúgy tönkreteszi. A megoldás az lehet, ha beszerzünk olyan köveket, melyek képesek a vízből kiszűrni a veszélyes anyagokat, és azt tesszük a kutya tálkájába. Ezeket az állateledel boltban beszerezhetjük, így megoldódhat a körök rejtélye és gondja.

Gyom

Ha nem megfelelően tisztítottuk ki a területet, vagy szerencsétlenebbek vagyunk, és a kertünkben erős a gaz, akkor ez is okozhat más színű foltokat a fűben. Sajnos ebben az esetben először rombolnunk kell, csak azután alkothatunk. Vagy nekiállunk, és szálanként kibányásszuk a fű közül az oda nem illő gyomot, vagy egy ásót is segítségül hívunk.

A harmadik lehetőség a vegyszerezés, ami hatékony eszköz, és garantált a hatása. Utána azonban az oda ültetendő fűmaggal még várni kell, hiszen nem jó, ha érintkezik a szerrel. Gyeptéglát se tegyünk le azonnal, várjunk néhány napot. Addig bizony nézegetni kell a foltot, cserébe azonban, miután letelt a türelmi idő, a gyep egységes és foltmentes lesz, legalábbis egy ideig.

Létezik viszont egy olyan megoldás, ami a már beállt gyepkultúrában is hatékonyan irtja a kétszikű gyomokat. Ez nem más, mint a Pázsitmester-2. Szemléletes ápolási tanácsokat kisfilmünkben láthat és hallhat: Így ápold a gyepet! - Varga gazda tanácsai
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia