szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Így védekezz a csigák ellen

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 04.


A csigák sima és nedves felületen tudnak előrehaladni, mivel egy nyálkarétegen indulnak el. Ha az ágyásokat homokkal, murvával vagy kaviccsal alakítjuk ki, általában sikeresen távol tarthatjuk az állatokat. A növényeket egyesével is megvédhettük, ha köréjük árpapelyvát, fűrészport vagy hamut szórunk. De a védőgyűrűt eső után mindig fel kell újítani. 

Így védekezz a csigák ellen

A magas-ágyás megnehezíti a csigák útját és nehezebben találják meg a növényeket. Az erős illatú táplálékot az állat már 40 cm távolságról kiszúrja.
A földre fektetett deszkák napközben rejtekhelyként szolgálnak a csigák számára, innen rendszeresen össze lehet őket gyűjteni.

Legfontosabb természetes ellenségei közé elsősorban a bogarak, (dögbogár, futrinka), illetve a szentjánosbogár és más ízeltlábúak lárvái tartoznak, melyek a csiga petéivel vagy frissen kibújt állatkákkal táplálkoznak. Ezen kívül népszerű csigavadász még a futókacsa, egyes madarak és a sün. De a varangy, béka, cickány, gyík, szalamandra is kordában tarthatja a növények kártevőjét.

Nem minden csiga ártalmas. A házas csigák általában nem kártevők. Többnyire elpusztult növényrészekkel vagy algával táplálkoznak. Sőt egyesek közülük megeszik a csupasz csiga petéit. A fehérszájú kerti csiga, a szőlőhegyi csiga vagy a márványozott csiga a nálunk leggyakoribb spanyol csupaszcsigával ellentétben nem okoz kárt. Utóbbi rendkívül elszaporodott az elmúlt évtizedekben. A legutóbbi kutatások szerint az eddig spanyol csupaszcsigaként ismert faj nálunk is honos, és nem a II. világháború után került ide zöldségszállítmányokkal, mint ahogyan ezt feltételezték.

A csupaszcsiga egy évig él. Fészkenként akár 200 pete gondoskodik az utódról. Kapáláskor, különösen szeptember és február között, figyeljük a fehér kupacokat, és idejében távolítsuk el, ha nem akarunk csigainváziót. A petékből szeptemberben bújnak ki a fiatal állatok, kitelelnek, majd júniusig teljesen kifejlődnek. Egy éjszaka alatt nagy távolságot képesek megtenni, a kifejlett akár 25 métert is. Napközben pedig nedves búvóhelyeken húzódnak meg.

Különböző óvintézkedések

A csigaölő granulátum a gxors és hatékony vegyszeres védekezi módszer. A Metarex Inov® speciális hatóanyaga elpusztítja a kártékony állatot. Elengedhetetlen a szakszerű alkalmazás és a pontos adagolás. Ez a módszer környezetbarát és kíméli a hasznos állatfajokat. Csalogató anyagot tartalmaz ami, mint egy mágnes, magához vonzza a csigákat.

A rendszeres kapálás elősegíti a peték felszínre kerülését, ahol megeszik a madarak vagy kiszáradnak.

Csigakerítés visszahajló peremén a csiga nem tud átjutni. A kereskedelemben kaphatók só-csatornás vagy elektromos csigakerítések is.

A műanyag növénygallér a zöldségeskertben használható. A palántáknak így van esélyük begyökeresedni.

További védekezi módszerek: sörcsapdával vagy csiga-mágnes növényekkel, mint pl. a bársonyvirág odacsalogatja a csigát és össze tudjuk gyűjteni. 

Kapcsolódó cikk: Amit még nem tudunk a juharról
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia