Illóolajok varázsa a konyhában
Sulyok Józsefné, 2013. nov. 12.
Illóolajokat gyakran használunk a lakás illatosítására, párologtatásra vagy szaunázáskor. De alig hallottunk még arról a lehetőségről, hogy az aromás olaj akár hozzávalóként is szolgálhat ételeinkez.

Szerintem mindenkivel előfordult már, hogy náthásan nem érezte az ételek ízét. Megkönnyebbülésként éljük meg, ha visszatérnek a régi ízek, holott ízlelőbimbóink nem felelősek mindezért.
Tudjuk, hogy ízlelőbimbóink csak a négy alap ízt, a sósak, keserűt, savanyút és az édeset érzékelik. A magunkhoz vett ételek, italok megkülönböztetését szaglószervünknek köszönhetjük.
Az ételek illata megindítja a gyomornedv kiválasztását, ilyenkor a nyál is összefut a szánkban. Az illatokkal szemben tehetetlenek vagyunk, az egész mivoltunkat áthatja az élmény. Az illóolajok nem csak közérzetjavításra, gyógyításra használhatók, hanem az egészségünket szolgálják.
Ételeink, italaink elkészítésénél a következő illóolajok nemcsak az ízeket teszi változatossá, hanem javítják ételeink emészthetőségét is.
Íme: citrom, citronellafű, borsmenta, ánizs, csillagos ánizs, fahéj, fahéjlevél, édeskömény, kömény, kakukkfű, fodormenta, kapor, keserűnarancshéj, mandarin, narancs, szerecsendió-virág, szegfűszeg, majoránna.
Az illóolajokat ételeinkbe, italainkba közvetlenül soha ne cseppentsük, hanem valamilyen oldószert keverjünk előtte hozzá.
Az oldószerek a következők lehetnek: olvasztott margarin vagy vaj, alkohol, étolaj, tojássárgája, tejszín, tejföl, tej.
Adagoláskor ügyeljünk arra, csak nagyon kis mennyiségben használjuk fel, 1-2 cseppnyit. A túlillatosított étel ehetetlenné válik, 1 csepp citromolajhoz 3-4 citrom héját préselik ki, vagy 1 csepp köményolaj egy marék köménymagnak felel meg.
Ételekhez
A hüvelyesek, káposztafélék elkészítésekor célszerű a készítéshez használt olajban 1 csepp kömény olajat feloldani. Megkönnyíti az emésztést, megakadályozza a felfúvódást, megelőzi a bélgörcsöt.
Bármilyen saláta készítéséhez használt olajhoz decinként 5-10 csepp illóolajat keverjünk. Az így elkészített saláta olajat jól zárható üvegben 1-2 hétig érleljük. Felhasználható a citrom, ánizs, kapor, kakukkfű, majoránna, kömény, zsálya, rozmaring, stb.
Aromás mézek elkészítéséhez fél kg mézhez, 3-5 csepp illóolajat keverünk, melyet 5-7 napig érlelünk.
A sütemények készítésekor a már ismert oldószerekhez kevert illóolajokat használjuk fel.
A sós süteményeknél kakukkfű, kapor, kömény, stb. Édes süteményeknél az ánizs, citrom, fahéj, szerecsendió-virág, szegfűszeg, stb. Töltelékeknél, krémeknél a fahéj, mandarin, narancs, citrom.
Italokhoz
Egy csepp illóolajjal még a semleges ízű fekete vagy a zöld teát is aroma-gazdag teává varázsolhatjuk. Egy jól zárható üvegbe cseppentsünk egy csepp, tetszés szerinti illóolajat (mandarin, narancs, szegfűszeg, fahéj). Töltsük meg az üveget 10 dkg semleges teafűvel, és két hétig érleljük.
Frissítők: ¾ liter tea, ¼ liter gyümölcslé, 3 evőkanál méz. Az ital összekeverése előtt a mézet keverjük össze kb. 3-4 csepp illóolajjal.
Turmixok: ¼ liter tejszín, ugyanennyi tej, 2 evőkanál méz. Tetszés szerint 1-2 csepp, bármilyen illóolajat használhatunk (citrom, narancs, mandarin, fahéj).
Aromásított gyógyborok: A felmelegített borhoz literenként 3-4 kanál mézben feloldott 2-3 csepp illóolajat cseppentünk, (fahéj, szerecsendió-virág, narancs, mandarin, citrom, ánizs, szegfűszeg). 1 liter likőrök készítéséhez 3-4 csepp illóolajat használjunk fel.
Kapcsolódó cikk:
12 illatos tény - Aromaterápia kezdőknek
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23