szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ilyen, ha metszeni kell a kúszónövényt

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 18.


A metszőolló rendszeres kézbevétele elengedhetetlen a kúszónövények kordában tartásához, a virágzás elősegítéséhez és a növények formájának kialakításához.

Ilyen, ha metszeni kell a kúszónövényt

Gazdagon nyíló, szépen növő kúszócserjéket csak úgy nevelhetünk, ha évente legalább egyszer, elvégezzük a metszési munkálatokat. Ezek hiányában a lendületesen növekedő növények rövid időn belül eluralkodnának a kertben. Csak a fákra magasan futtatott vagy a lassú növekedésű fajok, fajták kímélhetők meg a metszéstől.

A kora tavasszal virágzó kúszócserjéket rögtön az elnyílás után vissza kell vágnunk. Az elkövetkezendő nyári hónapok alatt a rügyekből új hajtások fejlődnek. A nyáron vagy nyár végén virágzó fajok az idei hajtásokon hozzák virágaikat. Az elvirágzott hajtásrész téli védelmet nyújt, hagyjuk fent a következő tavaszig. Ezeket a növényeket csak kora tavasszal, az erős fagyok elmúltával, rügyfakadás előtt metsszük. Az erősebb visszavágással járó ritkító és ifjító metszést még lombtalan állapotban, télen, illetve kora tavasszal célszerű elvégezni.
Az örökzöldeknél jobb megvárnunk a tavaszt, különben a növények fagykárokat szenvedhetnek.

Ha a metszőollót használjuk, szívleljünk meg néhány alapszabályt, amelyek betartásával a metszés a kívánt eredményre vezet:

Csak jól megélezett metszőollót használjunk.

A metszlapot a vesszőn a rügy felett 0,5-1 cm-rel vágjuk meg úgy, hogy az ágcsonk, ún. tarisznyaakasztó ne maradjon. Csak így keletkezik szép sima metszfelület, amelyen a kórokozók nem tudnak áthatolni.

Minél erősebben, vagyis a talajfelszínhez minél közelebb vágjuk vissza a növényt, annál erősebbek lesznek a meghagyott rügyekből előtörő hajtások.

Az elfagyott vagy elhalt, sérült vesszőket és idősebb fás részeket az egészséges részekig, elágazásokra visszavágva távolítsuk el.

A túl nagyra nőtt vagy terebélyessé vált kúszócserjék jól tűrik az ifjítást. A túl sűrűn növő vesszőket tőből vágjuk ki, így ritkítva a koronát. A meghagyott vezérvesszők oldalhajtásait kurtítsuk harmadukra, majd erősítsük őket szakszerűen újra a tám-rendszerhez.

Néhány növény, pl. a murvafürt vagy a rózsák dús virágzással hálálják meg az idős, elnyílt hajtásrészek eltávolítását. Az elnyílt virágok szárát vágjuk vissza az első kifejlett levelekig.

Az iszalag metszése

Az iszalag metszése hozzáértést igényel így maradhatnak a növények hosszú életűek. A nyár elején vagy ősszel nyíló növények metszését márciusban végezzük el. A gyenge vagy elhalt hajtásrészeket vágjuk le.

A nemzetség képviselői három csoportba sorolhatók a metszés szempontjából:

Az első csoportba tartozik a legtöbb alapfaj. Csak akkor igényelnek visszavágást, ha kinőtték a helyüket. A tavasszal virágzóknál minden vezérhajtást vágjunk vissza a harmadára az elnyílás után.

A második csoportot a kétszer nyíló, nagy virágú egyszerű vagy telt virágú fajták képezik. Az elvirágzott vesszőket, a gyenge és idős hajtásrészeket tavasszal egy erős rügypárra visszavágva el kell távolítani.

A későn nyíló Clematisokat évente tavasszal egy rügypár felett térdmagasságig metsszük vissza.

A lilaakácot elnyílás után az ívesen hajló vesszőket 3 levélre vágjuk vissza. Tél végén, ugyanezen vesszőket 2-3 rügyre vágjuk vissza.

A kúszórózsáknál távolítsuk el a száraz és a 3-4 éves vagy idősebb hajtásrészeket és azokat a vesszőket, amelyek a vízszintes vezérvesszőkből függőlegesen felfelé törnek.

Kapcsolódó cikk: Kaméliák kínai módra

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia