szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ismerd meg! Zsályaecet és tárkonyos ecet

Sulyok Józsefné, 2014. aug. 03.


Sajnos az a tapasztallat, hogy ecetek tekintetében van még mit tanulnunk. Most két különlegesnek tűnő fajtájával ismerkedünk meg és kiderül, hogyan készíthető el igen egyszerűen.

Ismerd meg! Zsályaecet és tárkonyos ecet

Zsályaecet

Hozzávalók: 2 zsályaágacska, fél citrom ½ liter almaecet.

Lógassuk fel a zsályát 2 napra száradni. A citromot vágjuk nagyobb darabokra, tegyük az összes hozzávalókat egy jól zárható üvegbe, és állítsuk két hétre sötét, hűvös helyre. Végül töltsük át az ecetet egy dekoratív légmentesen zárható üvegbe.

Tárkonyos ecet

Világos mártások ízesítője, főként gombás ételekhez, borjú és szárnyasokhoz illik.

Hozzávalók: 1 liter almaecet, egy marék friss tárkonylevél, mogyoróhagyma, babérlevél, néhány szem egész bors és szegfűbors.

Tegyük egy nagyobb csavaros tetejű üvegbe a megmosott tárkonyleveleket. Adjuk hozzá a meghámozott mogyoróhagymát, babérlevelet, borsot és a szegfűborsot. Öntsük le az egészet a felforralt almaecettel, és zárjuk le az üveget, majd tegyük 2-3 hétre sötét, hűvös helyre. Ezután szűrjük le, a fűszerekből is alaposan nyomkodjuk ki az almaecetet, majd töltsük egy szép formájú üvegbe.

Tegyünk bele egy friss tárkonyágat, de úgy, hogy az ecet teljesen ellepje, különben megpenészedik. Végül jó szorosan dugaszoljuk be az üveget. Egy ilyen szép díszes üveget akár ajándékozhatunk az ismerőseinknek is, ha vendégségbe megyünk hozzájuk.

A friss, ropogós, nyári salátának különösen jó íze lesz, ha az öntethez 2-3-féle ecetet keverünk össze. Az olajjal ugyanígy tehetünk, vegyünk például egy kis olíva meg dióolajat. Próbálja csak ki!

Kapcsolódó cikk:

Így készíts salátát és majonézt almaecettel!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!