szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ismerjük meg az endíviát!

Sulyok Józsefné, 2016. máj. 05.


Az endívia nyár végén, ősszel és télen fogyasztható, ízletes saláta, hacsak a helytelen művelés miatt nem keményedik meg túlságosan. 

Ismerjük meg az endíviát!

A cikóriához hasonlóan enyhén kesernyés ízű, többnyire frissen fogyasztott zöldségféle, de főzve is tálalható.

Az endíviát félárnyékos helyre ültessük, mert napos helyen keserű lesz és könnyen felmagzik. Tápanyagban gazdag, jó vízháztartású talajt kedveli.

Főként az őszi és téli időszak zöldségféléje, mert a növények mérsékelten hidegtűrőek. A korai fajtákat júniusban, a télieket nyár végén 30 cm-es sortávolságban, sekély barázdákba vessük, olyan helyre ahol később fóliával takarhatjuk. Kelés után a palántákat egyeljük. Mélyágyban a növényeket 25-30 cm-es sortávolságú barázdákba vessük, majd 25 cm-es tőtávolságra egyeljük.

A gyomláláson, öntözésen kívül nem igényel más gondozást. A késői vetést novembertől takarjuk. Körülbelül három hónappal a vetés után kezdhetjük el a halványításukat. Ilyenkor a növények feltétlenül legyenek szárazok. Helyezzünk föléjük lefordított, elzárt kifolyónyílású cserepet vagy fekete fóliát.

Egy másik módszer, hogy a növényeket kihúzzuk a talajból, és a belső részeket fénytől védendő, leveleiket összekötjük. Ezután vermeljük nedves földdel telt ládákba és tegyük hűvös, fagymentes helyre. Háromheti halványítás eredményeképpen a növény közepe kifehéredik, elveszti keserű ízét. Ekkor fogyasztható.

Kapcsolódó cikk: Díszkerti teendők májusban

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!